Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Salmonella 24h

Laboratorium ALS w Poznaniu wdrożyło, zweryfikowało oraz poddało się ocenie akredytującej na szybką metodę oznaczania patogenu Salmonella spp. Screening próbek przypuszczalnie pozytywnych oraz wyniki "nie wykryto" już w 24h! Metoda stanowi alternatywę do metody referencyjnej ISO oraz innych alternatywnych metod stosowanych na rynku badań laboratoryjnych, np. technik molekularnych.

ELISA, bo o niej mowa, to metoda immunologiczna stosowana do wykrywania przeciwciał lub antygenów za pomoca reakcji immunoenzymatyznej. Antygeny, w tym przypadku drobnoustroje Salmonella spp., łączą się w reakcji ze swoistymi przeciwciałami. 

Przeciwciała te unieruchomione są na powierzchni fazy stałej. Próbki, po etapach namnażania, poddaje się obróbce cieplnej a następnie dodaje do studzienek, w których zachodzi reakcja wiązania antygenów Salmonella spp. obecnych w badanej próbce do przeciwciał, którymi opłaszczone są studzienki mikropłytek. Po wypłukaniu niezwiązanego materiału, do studzienki dodaje się koniugat (przeciwciało związane z peroksydazą chrzanową (enzymem)), który wiąże się w ilości proporcjonalnej do ilości związanego już antygenu. Po wypłukaniu niezwiązanego koniugatu i dodaniu do studzienki substratu, zawierającego TMB oraz nadtlenek wodoru, zachodzi swoista reakcja barwna. Peroksydaza chrzanowa katalizuje reakcję redukcji nadtlenku wodoru przez chromogen (TMB), czego efektem jest niebieskie zabarwienie mieszaniny reakcyjnej. Po odpowiednim czasie inkubacji, w celu zatrzymania reakcji, dodaje się 0,2M roztwór kwasu siarkowego, który powoduje zmianę barwy płynu z niebieskiego na żółty. Po przeprowadzeniu testu należy dokonać spektrofotometrycznego pomiaru gęstości optycznej roztworów w poszczególnych dołkach reakcyjnych, przy długości fali 450 nm.

Sposób wykonania wydaje sie być dość skomplikowany, jednak w praktyce wszystkie te czynności wykonuje, specjalnie do tego przeznaczony, robot. Proces jest w pełni zautomatyzowany, a nasi specjaliści, jedyne co musza zrobić to:

- przygotować zawiesinę wyjściową

- wsadzić zawiesiny wyjściowe do inkubacji na:

  • 22-24h w przypadku próbek mięsa i produktów mięsnych oraz karm dla zwierząt,
  • 20-22h w przypadku pozostałych próbek żywności.

- przenieść pipetą odpowiednią ilość zawiesiny do probówek

- wsadzić statyw z probówkami na blok grzejny

- przełożyć statywy do urządzenia

- a dalsze etapy:

  • dodawanie próbek do dołków płytki ELISA,
  • płukanie,
  • dodawanie koniugatu,
  • płukanie,
  • dodawanie substratu,
  • dodawanie roztworu zatrzymującego reakcję,
  • odczyt gęstości optycznej.

wykonuje za nas nasz robot :) 

Słowa kluczowe: patogeny, mikrobiologia, Salmonella, badania, bezpieczeństwo żywności

Skontaktuj się bezpośrednio z firmą:

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

  • * - pole obowiązkowe

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn