Firma ALS działająca w Polsce należy do grupy ALS Laboratories posiadających ponad 350 akredytowanych laboratoriów na świecie, w 65 krajach, na wszystkich kontynentach. Naszą międzynarodową grupę tworzy ponad 15 tysięcy wysoko wykwalifikowanych pracowników.
ALS, w ciągu ostatnich lat działalności w Europie, rozszerzył swój potencjał badawczy o nowe laboratoria i kraje. W obecnej chwili posiadamy laboratoria w Polsce, Czechach, Słowacji, Chorwacji, Szwecji, Norwegii, Danii, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Rumunii, Portugalii, Hiszpanii, Włoszech oraz Turcji.
Firma ALS w Polsce rozpoczęła swoją działalność w 2007 roku jako oddział handlowy laboratorium w Pradze. Następnie rozwijała zaplecze laboratoryjne. Obecnie posiada sieć logistyczną na terenie całego kraju oraz laboratoria akredytowane w 3 lokalizacjach:
- Poznań- akredytowane laboratorium mikrobiologiczne, laboratorium sensoryczne (ALS Food & Pharmaceutical Polska Sp. z o. o.)
- Modlnica k. Krakowa- akredytowane laboratorium mikrobiologiczne (ALS Food & Pharmaceutical Polska Sp. z o. o.)
- Skoczów- akredytowane laboratorium środowiskowe (ALS Poland Sp. z o. o.)
ALS Food & Pharmaceutical oferuje bardzo szeroki zakres badawczy, dzięki wzajemnej współpracy wszystkich europejskich oddziałów firmy.
Analizy biologiczne:
- Mikrobiologia żywności
- Mikrobiologia wody
- Mikrobiologia środowiska produkcyjnego
- Mikrobiologia powietrza
- Badania trwałościowe
- Challenge tests
- Szkolenia i konsulting.
Analizy sensoryczne:
- Badania organoleptyczne
- Badania sensoryczne
- Badania konsumenckie
- Szkolenia i warsztaty.
Badania fizykochemiczne i molekularne:
- Chemia żywności i wody
- Wartość odżywcza
- Witaminy i minerały
- Konserwanty
- Pestycydy
- Dioksyny
- Mykotoksyny
- Pozostałe zanieczyszczenia (np. akrylamid)
- Alergeny
- Badania molekularne (GMO, gatunkowość)
- Badania immunologiczne.
Badania wymazów w kierunku detekcji COVID-19 metodą PCR.
Weryfikacja etykiety.
Ekspertyzy dla sieci handlowych.
ALS udostępnia klientom dostęp do portalu ALS Solutions, który służy m.in. do:
- rejestracji próbek,
- pobierania raportów z badań,
- analizy uzyskanych wyników badań.
Słowa kluczowe: Badania żywności, mikrobiologia, badania konsumenckie, sensoryka, fizykochemia, szkolenia, webinar