Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nestlé ponownie otwiera fabrykę po skandalu ze skażoną pizzą powiązaną z epidemią E.coli

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Firma Nestlé poinformowała, że zamierza ponownie uruchomić w listopadzie br., pod warunkiem uzyskania zielonego światła od władz, jedną z dwóch linii produkcyjnych w swojej fabryce w Caudry, w której produkowana była pizza marki Buitoni - Fraîch'Up. W marcu br. uruchomiono procedurę wycofania pizzy wskazując ją jako źródło zakażeń E.coli, które były przyczyną zgonów dwojga dzieci i zatruciem kilkudziesięciu innych.

Pisaliśmy o tym:

ŚMIERTELNA E. COLI 026 W PIZZY BUITONI FIRMY NESTLE WYCOFYWANA Z CAŁEJ FRANCJI

PROKURATURA BADA PRZYCZYNY ZGONÓW PO SPOŻYCIU PIZZY FIRMY NESTLE SKAŻONEJ E. COLI

Nestlé chce ponownie uruchomić produkcję w zamkniętej od marca fabryce

Nestlé France poinformowało AFP, że wprowadziło „protokół ponownego uruchomienia” fabryki, w tym demontaż i czyszczenie linii produkcyjnych, w tym silosów na mąkę. Grupa chce ponownie otworzyć tylko jedną z dwóch linii produkcyjnych, tę, która produkowała pizze innego asortymentu niż „Fraîch'Up”, który był początkiem epidemii. Fabryka jest zamknięta od 18 marca.

Prefektura regionu Nord, gdzie znajduje się zakład produkcyjny Nestle, wskazała, że dekret prefektury na tym etapie „nie został uchylony” i nie zostanie „dopóki zaobserwowane anomalie (…) nie zostaną całkowicie skorygowane”. „Skuteczność podejmowanych działań” przez operatora „będzie dokładnie sprawdzana przez służby państwowe” – precyzuje przedstawiciel urzędu.

Według Nestlé, linia, na której produkowano pizzę Fraîch'Up, pozostanie zawieszona „do odwołania”, co spowoduje zwolnienia. Biorąc pod uwagę perspektywy sprzedaży w trudnym sektorze i zawieszenie do odwołania linii produkcyjnej pizzy Fraîch'Up, konieczne jest dostosowanie siły roboczej fabryki. Pracę może stracić blisko 80 pracowników.

Zanieczyszczona mąka czy brak odpowiednich warunki czystości i higieny produkcji?

Nestlé ujawniło również kilka wyników analiz wewnętrznych przeprowadzonych przez samą firmę. Potwierdzają one, że najbardziej prawdopodobną hipotezę było zastosowanie w produkcji skażeniej bakterią E.coli STEC mąki. Bakterii tego samego typu, które stwierdzono w pizzy będącej przyczyną zatrucia i zgonów. Analizy te przeprowadzono w maju i czerwcu na mące dostarczonej do fabryki w marcu 2022 r.

Mąka to była przechowywana w kilku silosach fabryki, które według pracowników nie były czyszczone od 2015 r. Nestlé nie kwestionuje doniesień pracowników. Wg rzecznika prasowego Nestlé „gdy silosy zawierają suchy produkt, powinny być czyszczone tylko przy zmianie przechowywanych składników”.

Zanieczyszczenie mąką dostarczaną przez dostawcę było jedną z hipotez, o których mówił szef Nestlé France w wywiadzie dla Le Figaro w lipcu oraz pracownicy cytowani przez France Inter. Jednak po kilku ostrzeżeniach w przeszłości i zeznaniach oskarżycielskich pracowników przytoczono inne możliwe przyczyny, takie jak warunki czystości i higieny.

Nestlé France, która po pobraniu ponad 2000 próbek, twierdzi, że nie wykryła żadnych bakterii na liniach produkcyjnych i w ich otoczeniu (ściany, ruszty itp.), ale wykryła bakterie na mrożonych pizzach wyprodukowanych między październikiem 2021 a lutym 2022.

Inspekcje organów służby zdrowia od kilku lat zgłaszały „obecność gryzoni” oraz „brak konserwacji i czyszczenia obszarów produkcyjnych, magazynowych i przejść” w fabryce. W 2012 r. odnotowano obecność „pleśni” i „rdzy”, w 2020 r. „pajęczyn” na suficie fabryki, „tłustych i zaolejonych” materiałów, a nawet brudu „nagromadzonego” w kanałach wentylacyjnych.

W marcu 2022 r., kiedy inspektorzy powrócili tam w ramach alertu zdrowotnego, zauważyli „bardzo wyraźne pogorszenie warunków higienicznych” w porównaniu z wrześniem 2020 r. i marcem 2021 r., jak wynika z jednego z raportów.

Próba odzyskania zaufania konsumentów

Grupa, która chce spróbować odzyskać zaufanie konsumentów po tym ogromnym skandalu, wskazuje, że od tego czasu wdrożyła „protokół ponownego uruchomienia” fabryki dotyczący tylko jednej z dwóch linii produkcyjnych, tej, której nie dotyczył proces wycofania. Linia, na której produkowano pizzę Fraîch'Up pozostają zawieszone „do odwołania”.

Źródło:

https://francetv.space/buitoni-pizzas-contaminated-with-e-coli-nestle-france-defends-the-cleaning-process-in-its-caudry-factory/#

https://gettotext.com/nestle-wants-to-reopen-its-buitoni-frozen-pizza-factory-at-the-origin-of-a-health-drama/

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Wycofania z rynku

Autor: Katarzyna Oleksy

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.