Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Prokuratura bada przyczyny zgonów po spożyciu pizzy firmy Nestle skażonej E. coli

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

12 maja br. wszczęto śledztwo pod zarzutem nieumyślnego spowodowania śmierci jednej osoby, naruszenia zdrowia 14 innych osób i naruszenia wymogów bezpieczeństwa żywności. Pociągnięcia do odpowiedzialności Nestle France domagają się prawnicy reprezentujący rodziny poszkodowanych, którymi były głównie dzieci, które zjadły skażoną pizzę i doznały urazów mózgu, serca i płuc.

O wycofaniu pizzy Buitoni pisaliśmy w marcu br.

Sante Publique France, organ ministerstwa zdrowia, który badał epidemię, potwierdził 10 maja, że w sumie potwierdzonych zostało 56 przypadków E. coli, a prawie wszyscy chorzy mieli między 1 a 17 lat. Zachorowania odnotowano od 18 stycznia do 5 kwietnia, a spośród 55 chorych dzieci u 48 rozwinął się zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS), rodzaj niewydolności nerek związanej z infekcjami E. coli, które mogą skutkować przez całe życie poważnymi problemami zdrowotnymi i śmiercią.

Pochodzenie bakterii obecnych w pizzy Fraich'Up jest wciąż nieznane

Włoska firma Buitoni, która produkuje makarony, gotowe sosy do makaronów i pizzę (m.in. Fraich'Up) została przejęta przez szwajcarskiego giganta spożywczego Nestle w latach 80.

W oświadczeniu zamieszczonym na francuskiej stronie internetowej marki Buitoni poinformowano:

„Buitoni zostało poinformowane 29 marca br. przez Dyrekcję Generalną ds. Konkurencji, Konsumpcji i Oszustw (DGCCRF), że przypadki infekcji, niektóre poważne, mogą być powiązane z obecnością bakterii E.coli w mrożonej pizzy Fraîch'Up®.

Gdy tylko 17 marca otrzymaliśmy powiadomienie o możliwym powiązaniu z jednym z naszych produktów, natychmiast podjęliśmy decyzję o wycofaniu wszystkich pizz Fraîch'Up® ze sprzedaży, przerwaliśmy wszystkie dostawy i zawiesiliśmy produkcję. W tym samym czasie utworzono bezpłatny numer (0 800 22 32 42), a nasi dystrybutorzy i konsumenci zostali poinformowani o środkach, jakie należy podjąć, aby zapobiec spożywaniu tych partii pizzy. Do wszystkch naszych konsumentów ponawiamy prośbę, aby nie spożywać pizz Fraîch'Up, które nadal posiadają, i wyrzucić je.

Do chwili obecnej pochodzenie bakterii obecnych w pizzy Fraîch'Up pozostaje nieokreślone. Wszystkie nasze zespoły mobilizują się do przeprowadzenia naszych badań do końca, a władze kontynuują testy i próbki niezbędne do ich śledztwa. Produkcja nie zostanie wznowiona, dopóki nie zostaną zidentyfikowane przyczyny tego zanieczyszczenia, aby można było podjąć niezbędne środki naprawcze”.

Pracownicy zakładu krytycznie o warunkach higienicznych

Pracownicy zakładu, w którym produkowana była pizza będąca źródłem epidemii, anonimowo opowiadali francuskim mediom (France's Liberation) o katastrofalnych warunkach higienicznych panujących w zakładzie oraz łamaniu procedur dot. czystości.

Ponadto skargi konsumentów dotyczyły również marki pizzy Four á Pierre, która jest wytwarzana w tym samym zakładzie, oraz marki Bella Napoli, produkowanej we Włoszech (według doniesień francuskich mediów), ale nie ma oficjalnego potwierdzenia, że te pizze wywołały chorobę u kogokolwiek.

Źródła:

https://www.buitoni.fr/fr/communication-rappel-fraichup/

https://www.santepubliquefrance.fr/les-actualites/2022/investigation-de-cas-groupes-de-syndrome-hemolytique-et-uremique-shu-et-d-infections-a-e.-coli-producteurs-de-shiga-toxine-stec-en-lien-avec-la3

https://www.reuters.com/world/europe/french-prosecutors-probe-deaths-linked-e-coli-infections-one-nestles-pizza-2022-05-12/

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Wycofania z rynku

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.