Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Naukowcy odkryli związek między terminem zbiorów a bakterią E. coli w sałacie rzymskiej

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Naukowcy z Departamentu Badań Rolniczych USDA zaczęli odkrywać szczegóły dotyczące wzorca sezonowości epidemii E. coli O157: H7 związanych z pakowaną sałatą rzymską.

To, że ogniska infekcji E. coli O157: H7 związane z sałatą rzymsją są częściej skorelowane z sałatą uprawianą komercyjnie i zbieraną pod koniec sezonu wegetacyjnego w Kalifornii i Arizonie, było stwierdzane już od kilku lat” – twierdzą naukowcy.

W latach 1998-2019 miało miejsce 36 ognisk, które wywodzą się z sałaty zgłoszonej przez Centers for Disease Control and Prevention. Większość epidemii dotyczyła sałaty rzymskiej zbieranej jesienią na środkowym wybrzeżu Kalifornii, na przykład w Salinas, oraz późną zimą w południowej Kalifornii i Arizonie. Te dwa stany są głównymi obszarami uprawy sałaty w Stanach Zjednoczonych z produkcją rolną o wartości prawie 2,7 miliarda dolarów w 2021 roku.

Aby wyjaśnić przyczynę sezonowych epidemii, nasz zespół badawczy przyjrzał się różnym czynnikom, aby zidentyfikować warunki, które mogą zwiększyć przeżywalność bakterii E. coli na świeżo ciętej sałacie, którą uprawialiśmy w Salinas, następnie przetwarzaną i przechowywaną w chłodni w opakowaniach ze zmodyfikowaną atmosferą tak jak odbywa się to komercyjnie” — powiedziała mikrobiolog i kierownik badań Maria Brandl, która pracuje w Jednostce Badań nad Bezpieczeństwem i Mikrobiologią Produktów w Regionalnym Centrum Badawczym Western Regional Research Center w Albany w Kalifornii.

Jednym z najbardziej znaczących wniosków z badania jest to, że E. coli przeżywała średnio 5,6 razy lepiej w przechowywanych w chłodniach pakowanej sałacie zebranej jesienią niż w przypadku tych samych odmian zebranych późną wiosną.

Odkryliśmy również, że wśród odmian rzymskich o dłuższym i krótszym okresie przydatności do spożycia w tym badaniu tempo degradacji odmiany o długim okresie przydatności do spożycia było znacznie większe podczas zbiorów jesienią niż wiosną. Zaobserwowano to również w poprzednich badaniach, ale nie testowano bakterii E. coli na sałacie. Tutaj wykazaliśmy, że gorsza jakość jesiennej sałaty była związane z większą przeżywalnością patogenów” – wyjaśnił współautor badania i genetyk z Agricultural Research Service Ivan Simko, który pracuje w Jednostce Badawczej ds. Poprawy i Ochrony Upraw w Salinas w Kalifornii.

W skład zespołu badawczego wchodzili również biolog Susan Leonard i inni z USDA.

Zespół naukowców wykazał, że populacja bakterii obecnych w pakowanej sałacie rzymskiej różniła się w zależności od pory roku, stanu zepsucia sałaty oraz tego, czy przeżywalność E. coli na sałacie była wysoka czy niska. Sugeruje to możliwość wykorzystania mikrobiomu jako wskaźnika jakości mikrobiologicznej świeżo krojonej sałaty w workach.

Naukowcy stwierdzili, że byli „trochę zaskoczeni”, gdy znaleźli takie różnice w przeżywalności E. coli w sałatach zebranych jesienią w porównaniu z sałatami zebranymi wiosną, ponieważ wiele aktualnych hipotez dotyczących sezonowości epidemii związanych z sałatą koncentruje się na różnicach w rozpowszechnieniu Patogen E. coli w środowisku.

Chociaż w grę może wchodzić również częstość występowania, nasze wyniki wyraźnie wskazują, że zbierana jesienią sałata rzymska i żyjące w niej drobnoustroje mają nieodłączne cechy, które czynią je lepszym miejscem do przetrwania E. coli w świeżo ściętym produkcie. To kolejne obszary, nad którymi chcemy pracować” – powiedział Brandl –  „Na przykład, czy jest to coś, czym moglibyśmy spróbować manipulować na dłuższą metę poprzez fizjologię i hodowlę roślin oraz inżynierię mikrobiomu? I czy ten trend byłby również obserwowany w przypadku przeżycia E. coli w terenie? Nasze obserwacje z pewnością otwierają zupełnie nową gałąź dochodzenia w sprawie sezonowości epidemii”.

Agricultural Research Service jest główną wewnętrzną agencją naukową Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. ARS codziennie skupia się na rozwiązywaniu problemów rolniczych dotykających Amerykę. Według serwisu, każdy dolar zainwestowany w badania rolnicze ma 17 dolarów wpływu na gospodarkę.

 

Źródła:

https://www.ars.usda.gov/news-events/news/research-news/2022/fall-seasonal-effects-connected-to-e-coli-outbreaks-in-bagged-romaine/

Wybierz temat: Mikrobiologia żywności Owoce i warzywa

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.