Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 22.05.2024 Miejsce: GDYNIA/ON-LINE
Czas trwania: 7 h
Zakres szkolenia:
• całość zagadnień związanych z przepisami dot. gospodarki wodno-prawnej i odprowadzeniem ścieków oraz
prezentacja analiz fizykochemicznych wody,
• przepisy określające zakres badań, pobieranie próbek,
• metody oznaczania poszczególnych parametrów,
• typowe wybrane analizy fizyko-chemiczne,
• wykonanie i interpretacja wyników badań.
Szkolenie teoretyczne i praktyczne przeznaczone dla pracowników laboratoriów badania wody, również pracowników
kontroli jakości, którym powierzono realizację obowiązków w zakresie nadzoru nad badaniem wody w zakładach
produkcyjnych lub usługowych.
1. Część teoretyczna
• obowiązki zakładu w przypadku odprowadzania ścieków przemysłowych
• pozwolenia wodno-prawne w odniesieniu do wymagań prawnych
• monitoring badań wody i ścieków (częstotliwość, zakres badań)
• metody badań wody i ścieków
2. Część ćwiczeniowa—prezentacja przebiegu analiz:
W ściekach
• ChZT; BZT; Zawiesina ogólna; Azot ogólny = azot Kjeldahla + NNO2 + NNO3; chlorki, fosfor
ogólny
W wodzie:
• Barwa; Mętność; pH; Przewodność; Jon amonowy, Azotyny, azotany, chlorki, twardość,
alkaliczność, zawartość tlenu, sód, potas, wapń, magnez
3. Zakończenie szkolenia, rozdanie zaświadczeń.
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/szkolenia/harmonogram-szkolen/
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2022/12/Program-204-ASR-Analiza-fizykochemiczna-wody-i-sciekow_2024.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły