Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 27.09.2024 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Szkolenie ma na celu zapoznanie się z zagadnieniami związanymi z postępowaniem ze zwierzętami w okresie poprzedzającym ubój oraz nowymi regulacjami prawnymi dotyczącymi dobrostanu zwierząt podczas ich uśmiercania. Szkolenie pokazuje bezpośrednie przełożenie dobrostanu zwierząt na jakość mięsa, a także przedstawi dobrostan jako element konkurencyjności firmy.
Szkolenie skierowane jest do pracowników zajmujących się ubojem i transportem zwierząt, jakością mięsa oraz wszystkich osób zainteresowanych Rozporządzeniem Nr 1099/2009.
1. Ochrona zwierząt przed cierpieniem:
· przepisy związane z ochroną zwierząt
· definicja dobrostanu
· fizjologiczne objawy stresu u zwierząt
· prawidłowa obsługa zwierząt
2. Nowe regulacje prawne dotyczące dobrostanu zwierząt podczas ich uśmiercania:
· Rozporządzenie Rady (WE) nr 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania
3. Transport zwierząt:
• wymagania dla środków transportu zwierząt
• obchodzenie się ze zwierzętami podczas załadunku, transportu i wyładunku
• wymagania dla kierowców i konwojentów
4. Postępowanie ze zwierzętami przed ubojem:
· przepędzanie zwierząt
· zapewnienie dostępu do wody i paszy
· postępowanie w przypadku urazów
· pracownik odpowiedzialny za dobrostan zwierząt
· czynności podejmowane w celu poprawy dobrostanu zwierząt przeznaczonych do transportu / uboju
i częstotliwość ich wykonywania
· dokumentowanie – sprawozdania, rejestry działań, raportowanie – na co zwracać uwagę
5. Dobrostan podczas oszałamiania zwierząt:
• metody oszałamiania
• kontrola skuteczności oszałamiania
6. Wpływ postępowania ze zwierzętami przed ubojem na jakość mięsa:
• miopatie stresowe
• skutki przekarmienia i przemęczenia zwierząt
7. Dobrostan jako element konkurencyjności firmy:
• obawy konsumentów o dobrostan zwierząt
• zaufanie do producentów
• czy dobrostan ma wpływ na decyzje konsumentów?
• certyfikat dobrostanu znakiem jakości.
8. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/szkolenia/harmonogram-szkolen/
Program szkolenia: https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-78-JB-Dobrostan-zwierzat-rzeznych-podczas-transportu-i-uboju_2024.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46.
Zapytaj organizatora o szczegóły