Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ustalanie terminu przydatności do spożycia - co producent powinien wiedzieć ? Mikrobiologia żywności.

Data: 03.09.2024 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h

Cel szkolenia

CEL / OPIS SZKOLENIA:
Termin przydatności do spożycia – jak go ustalić i udokumentować aby zapewnić, że produkt jest bezpieczny dla zdrowia
konsumentów? Na to pytanie można odpowiedzieć przeprowadzając badania mikrobiologiczne, sensoryczne, PH,
aktywności wody. Od tego jakie będą to analizy mikrobiologiczne decyduje wielu czynników różniących się na przykład tym
czy mamy do czynienia z produktem roślinnym czy odzwierzęcym, jak proces technologiczny wpływa na stabilność
produktu, czy przestrzegane są w środowisku produkcyjnym zasady dobrej praktyki higienicznej. A co bakteriami
saprofitycznymi ? Kiedy te mikroorganizmy powodują pogorszenie cech smakowych lub zapachowych, struktury,
konsystencji i barwy, obniżają wartość odżywczą?
Na te inne pytania odpowiedź znajdzie się w temacie szkolenia dotyczącego ustalenia terminu przydatności do spożycia.

Szkolenie skierowane do

UCZESTNICY SZKOLENIA:
Szkolenie skierowane jest do pracowników przyzakładowych laboratoriów różnych branż przemysłu spożywczego,
diagnostów laboratoryjnych i technologów, a także pracowników innych działów np. Działu Jakości.

Program

PROGRAM SZKOLENIA:
1. Poznaj swój produkt - jaką mikroflorę wprowadzają surowce roślinne i zwierzęce.
2. Interakcje między drobnoustrojami i ich rola w stabilności mikrobiologicznej produktu
3. Proces technologiczny - rola pH , aktywności wody, zabiegów termicznych i innych w stabilizacji produktu.
4. Środowisko przetwarzania. Dobre Praktyki Higieniczne a zanieczyszczenia krzyżowe.
5. Rola drobnoustrojów saprofitycznych w ustalania terminu przydatności do spożycia.
6. Zmiany zachodzące w produkcie po otwarciu - rola czynników wewnętrznych i zewnętrznych.
7. Drzewko decyzyjne.
8. Zachowania konsumenckie
9. Podsumowanie, dodatkowe pytania, zakończenie szkolenia.
W przypadku dodatkowych pytań po szkoleniu prosimy o kontakt z naszym Trenerem, który odpowie na Państwa pytania
dotyczące tematyki szkolenia do 2 tygodniu po wydarzeniu. Po tym terminie konsultacje będą traktowane jako usługa płatna.

Warunki uczestnictwa

Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.

 

Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - 

https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=17839&place_id=0 

 

https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2024/02/Program-243-MIK_Ustalanie-terminu-przydatnosci-do-spozycia_2024.pdf 

 

W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46.

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.