Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 14.06.2024 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 6 h
Walidacja, jako niezbędny element każdego systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, oparta jest na
założeniu potwierdzenia skuteczności metod, procesów, produktów. Uczestnicy będą mieli okazję nabyć umiejętności
przeprowadzenia procesu walidacji procesów, metod i parametrów produktu, tak aby były one skuteczne. Zrozumieją
różnice pomiędzy terminem weryfikacja, a walidacji w systemach bezpieczeństwa żywności.
UCZESTNICY SZKOLENIA:
Szkolenie przeznaczone jest dla posiadających wdrożony schemat certyfikacji FSSC 22000, IFS/ BRC a także dla osób
odpowiedzialnych za nadzorowanie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności – pełnomocników, auditorów.
PROGRAM SZKOLENIA:
1. Podstawowe zagadnienia dot. bezpieczeństwa żywności
2. Weryfikacja a walidacja – różnice w terminologii (podejście Codex Alimentarius, USDA, FDA, GFSI, itp.)
3. Wymagania dot. walidacji w systemach bezpieczeństwa żywności IFS; BRC, FSSC 22000
4. Metody walidacji w systemach bezpieczeństwa żywności:
a. Oparta na danych teoretycznych,
b. Oparta na modelach matematycznych, statystycznych,
c. Oparta na podejściu praktycznym,
d. Oparta na podejściu mieszanym.
5. Dokumentowanie wyników walidacji.
6. Case Studies – walidacja aspektów związanych z bezpieczeństwem żywności.
a. Walidacja limitów krytycznych CCP.
b. Walidacja procesu mycia i dezynfekcji.
c. Walidacja procesu detekcji metali.
d. Walidacja informacji dla konsumenta na etykiecie.
e. inne
7. Pytania i dyskusja.
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze strony internetowej:
https://hamilton.com.pl/oferta/szkolenia/harmonogram-szkolen/
Zapytaj organizatora o szczegóły