Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 29.08.2024 Miejsce: ON-LINE / Gdynia
Czas trwania: 6 h
Celem szkolenia jest prezentacja i szczegółowe omawiane wymagań normy ISO/TS 22002-4 (wcześniej PAS 223) oraz
wymagań dodatkowych FSSC 22000 wersja 6. Uczestnicy powinni znać wymagania normy ISO 22000. Szkolenie jest
rozszerzeniem wiedzy z zakresu systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności wg ISO 22000. Szczegółowo omówione
zostaną metody i techniki przeprowadzania audytów wewnętrznych wraz z ich dokumentowaniem.
Szkolenie przeznaczone jest dla pracowników, menadżerów, przewodniczących zespołu bezpieczeństwa żywności (HACCP)
oraz audytorów wewnętrznych w zakładach produkujących opakowania do kontaktu z żywnością.
Wymagania FSSC 22000:
1. Przypomnienie najważniejszych wymagań dotyczących bezpieczeństwa żywności.
2. Geneza Norm serii ISO 22000 oraz schematu FSSC 22000 – powiązanie z GFSI.
3. Programy wstępne wg ISO/TS 22002-4, w tym m.in.:
• Konstrukcja budynków
• Media – powietrze, woda, energia
• Usuwanie odpadów
• Urządzenia, maszyny i instalacje
• Zakupy, ocena dostawców i usługodawców
• Higiena maszyn, urządzeń i pomieszczeń
• Zapobieganie zanieczyszczeniom krzyżowym i migracja
• Zwalczanie szkodników
• Higiena personelu
• Powtórna obróbka
• Magazynowanie i transport
• Wycofanie wyrobów
• Obrona żywności
4. Wymagania dodatkowe FSSC 22000: zarządzanie usługami, etykietowanie produktów, obrona żywności i zafałszowania,
zarządzanie alergenami, monitoring środowiskowy, używanie logo FSSC, magazynowanie i przechowywanie,
zapobieganie zanieczyszczeniom krzyżowym, weryfikacja programów wstępnych, projektowanie produktu.
5. Procedura certyfikacji wg wersji 6 FSSC 22000: audyty niezapowiedziane, klasyfikacja niezgodności oraz podejmowanie
działań korygujących, audyty zdalne.
Audytor wewnętrzny FSSC 22000:
1. Przygotowanie audytu
• Co to jest audyt, kto to jest audytor, rodzaje i etapy przeprowadzenia,
• Proces przygotowania audytu
• Ćwiczenie – przygotowanie audytu
2. Przeprowadzenie audytu i zakończenie
• Proces przeprowadzenia audytu
• Ćwiczenie – studium przypadku, identyfikacja zgodności i niezgodności
• Program zakończenia audytu
• Inicjowanie działań korygujących
• Ćwiczenie – zakończenie auditu (Raport z audytu),
• Ćwiczenie – zakończenie audytu (Inicjowanie działań korygujących, ocena ich skuteczności),
• Ćwiczenie – określanie przyczyn niezgodności, podejmowanie skutecznych działań korygujących,
• Najczęstsze problemy przy prowadzeniu audytów wewnętrznych,
• Klasyfikacja niezgodności podczas audytów certyfikujących FSSC 22000 – zamykanie niezgodności,
3. Podsumowanie szkolenia
• Ocena szkolenia
• Podsumowanie
• Egzamin końcowy
• Zakończenie szkolenia
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/szkolenia/harmonogram-szkolen/
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-165-BO-Wymagania-i-audytor-wewnetrzny-FSSC-22000-v.-6-dla-producentow-opakowan_2024.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły