Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 02.07.2024 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 12 h
Nabycie wiedzy i uzyskanie kompetencji do przeprowadzania auditów wewnętrznych w organizacji. Po ukończeniu tego kursu, uczestnicy nabędą wiedzę i umiejętność:
• Wymagania normy FSSC 22000
• Zastosowania zasad auditu
• Wypełniania obowiązków auditora
• Planowania przebiegu auditu
• Prowadzenia spotkań otwierających i zamykających
• Przeprowadzania auditu procesu, próbkowania
• Konstruowania list kontrolnych
• Przygotowania ustnej i pisemnej oceny zgromadzonych dowodów
• Dokumentowania niezgodności podniesionych podczas auditu
• Prawidłowego pisania raportów z auditu
• Oceny proponowanych i zrealizowanych działań korygujących
W kwietniu 2023 została opublikowana nowa wersja 6 wersja standardu FSSC 22000, gdzie obowiązkowy okres aktualizacji od 1 kwietnia 2024 r., do 31 marca 2025 r.
Główne powody wprowadzenia zmian to:
• Włączenie wymagań normy ISO 22003-1:2022
• Wzmocnienie wymagań w celu wsparcia organizacji w ich wysiłkach na rzecz realizacji celów zrównoważonego RozwojuONZ (SDGs)
• Zmiany redakcyjne i poprawki w ramach ciągłego doskonalenia.
Auditorzy i kandydaci na auditorów systemu zarządzania jakością, Pełnomocnicy ds. systemu zarządzania jakością, właściciele
i nadzorujący systemy zarządzania jakością i/lub procesy systemu zarządzania jakością, pracownicy pracujący w systemie
zarządzania jakością, osoby zainteresowane systemem zarządzania jakością.
Dzień I
1. Wprowadzenie do kontekstu GFSI.
2. Protokół certyfikacji.
3. Wymagania (lista kontrolna):
• ISO 22000:2018 System zarządzania bezpieczeństwem żywności:
• ISO/TS 22002:2009 Programy prewencyjne (PRP) dla bezpieczeństwa żywności
• Wymagania dodatkowe FSSC
4. Wymagania dotyczące organizacji podlegających audytowi – zmiany w stosunku do 5.1.:
• Zarządzanie usługami i zakupionymi materiałami,
• Etykietowanie produktów i materiały drukowane,
• Food Defense, Ograniczanie oszustw żywnościowych,
• Używanie logo FSSC przez organizacje certyfikowane,
• Postępowanie z alergenami , Monitoring środowiska ,
• Kultura bezpieczeństwa i jakości żywności – nowy rozdział,
• Kontrola jakości – nowy rozdział,
• Transport, magazynowanie i przechowywanie,
• Kontrola zagrożeń i środki zapobiegające zanieczyszczeniu krzyżowemu,
• Projektowanie i rozwój produktów,
• Zarządzanie sprzętem,
• Straty i odpady żywnościowe – nowy rozdział,
• Wymagania dotyczące komunikacji – nowy rozdział
DZIEN II
1. Wytyczne do auditowania systemu zarządzania jakością wg normy ISO 19011: 2018:
• Terminologia,
• zasady audytowania,
• kompetencje audytorów,
• cechy osobowościowe audytora,
2. Program / harmonogram audytów – zasady opracowania.
3. Metodyka przeprowadzania i dokumentowania audytów:
• inicjowanie audytu,
• planowanie audytu,
• przygotowanie do auditu,
• działania auditowe(spotkanie otwierające , działania audytowe, spotkanie zamykające),
• techniki audytowania,
• techniki próbkowania,
4. Raport z auditu
5. Działania poauditowe.
6. Test na zakończenie szkolenia
7. Podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/szkolenia/harmonogram-szkolen/
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2022/01/Program-130-DSZ_Wymagania-i-audytor-wewnetrzny-FSSC-22000-wersja-6_-2024.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły