Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 16.04.2024 Miejsce: ONLINE
Czas trwania: 5 h
Dzięki szkoleniu uczestnicy zdobywają aktualną wiedzę wynikającą nie tylko z wymagań prawa, ale również unijnych przewodników i wytycznych dotyczących znakowania środków spożywczych oraz podejścia organów urzędowej kontroli żywności w Polsce.
Przedstawicieli branży rybnej - technologów, kierowników jakości, pracowników działów jakości, marketingu i R&D oraz wszystkich osób odpowiedzialnych za znakowanie środków spożywczych.
I. OGÓLNE WYMOGI DOTYCZĄCE PRZEKAZYWANIA KONSUMENTOM INFORMACJI NA TEMAT ŻYWNOŚCI – WG ROZPORZĄDZENIA (UE) NR 1169/2011.
- Ogólne zasady i wymogi dotyczące informacji na temat żywności - zakres
odpowiedzialności.
- Teksty niedozwolone i wprowadzające w błąd.
- Informacje obowiązkowe na temat żywności.
- Szczegółowe zasady deklaracji wykazu składników.
- Deklaracja alergenów.
- Dodatki do żywności – sposób deklaracji w wykazie składników, zasada przenoszenia,
możliwość pominięcia.
- Kraj pochodzenia, pochodzenie podstawowego składnika.
II. PRAKTYCZNE ASPEKTY ZNAKOWANIA ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH Z BRANŻY RYBNEJ.
Podawanie wykazu składników z uwzględnieniem informacji o alergenach.
- Umieszczanie informacji dodatkowych na etykiecie.
- Zmiany w sposobie deklarowania obszarów połowów i metod produkcji wynikające z
rozporządzenia (WE) nr 1379/2013.
- Możliwość umieszczania na etykiecie dobrowolnych określeń, takich jak: „naturalny”,
„produkt polski”, „bez konserwantów”.
- Praktyczne przykłady etykiet z błędami – weryfikacja niewłaściwych zapisów na etykiecie.
III. ZASADY ZNAKOWANIA ŻYWNOŚCI WARTOŚCIĄ ODŻYWCZĄ.
- Obowiązkowa informacja o wartości odżywczej na opakowaniu.
- Żywność zwolniona z obowiązku znakowania wartością odżywczą.
- Dobrowolne informacje o wartości odżywczej.
- Praktyczne przykłady rozwiązań – analiza różnych układów wartości odżywczej.
Przewodnik Komisji
-Europejskiej dotyczący określania tolerancji dla zawartości składników deklarowanych w
ramach wartości odżywczej.
IV. ODPOWIEDZI NA PYTANIA UCZESTNIKÓW.
Termin i czas trwania: 16.04.2024 10:00 - 15:00
Koszt udziału w szkoleniu dla jednej osoby: 590 zł netto + 23% VAT*
*Cena obejmuje prelekcje, materiały szkoleniowe, świadectwo ukończenia szkolenia
Warunki zgłoszenia i uczestnictwa w szkoleniach stacjonarnych Merieux Nutrisciences dostępne pod adresem:
https://www.merieuxnutrisciences.com/pl/szkolenia-otwarte-formularz-zgloszeniowy/
Zapytaj organizatora o szczegóły