Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 14.06.2024 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Podczas szkolenia uczestnicy dowiedzą się jakie są aktualne wymagania dotyczące oznakowania mięsa i produktów mięsnych, nabędą umiejętności w zakresie oceny prawidłowości oznakowania. Będą mieli także okazję skonsultować się z ekspertem w sprawie projektowanych etykiet.
Szkolenie skierowane jest do technologów, kierowników i pracowników produkcji, kierowników jakości, pracowników działów jakości i laboratoriów, działów marketingu oraz PR sektora przemysłu mięsnego.
1. Aktualne wymagania z zakresu znakowania produktów mięsnych w świetle obowiązujących przepisów krajowych i Unii Europejskiej:
· Obowiązkowe informacje na etykiecie produktów mięsnych
· Nowe wymagania dotyczące znakowania krajem lub miejscem pochodzenia składnika podstawowego wędlin
· Definicja „mięsa” do celów znakowania, ilościowa zawartość składnika
· MOM i jego oznakowanie
· Najczęstsze problemy i wątpliwości związane ze znakowaniem produktów mięsnych
2. Aktualne wymagania z zakresu znakowania mięsa i „surowych wyrobów mięsnych”:
· Mięso wołowe, mięso drobiowe, mięso cielęce, mięso mielone
3. Wytyczne dotyczące oznakowania wędlin, w tym w zakresie wyliczania i kontroli wartości odżywczej
4. Skutki prawne deklaracji i zobowiązań
5. Wybrane sprawy sporne i wyroki sądów dotyczące oznakowania wędlin
6. Kalkulacja wybranych receptur produktów mięsnych zaproponowanych przez uczestników szkolenia z wykorzystaniem aplikacji komputerowej umożliwiającej wyliczanie ilościowej zawartości „mięsa” i innych składników w produktach mięsnych oraz wartości odżywczej.
7. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12456&place_id=0
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46.
Zapytaj organizatora o szczegóły