Działania UOKiK i IH w skupach jabłek
Kategoria: Biznes
Do UOKiK dotarły sygnały dotyczące niskich cen jabłek. Prezes Urzędu Tomasz Chróstny zlecił kontrole pracownikom Inspekcji Handlowej.
Kategoria: Biznes
Do UOKiK dotarły sygnały dotyczące niskich cen jabłek. Prezes Urzędu Tomasz Chróstny zlecił kontrole pracownikom Inspekcji Handlowej.
Kategoria: Procesy i Technologie
Elastyczność i wszechstronność naważarek wielogłowicowych Ishida z serii SE3, pozwoliła Chamel BV realizować swoją obietnicę złożoną klientom - „produkujemy to, o co pytasz!”. Firma potrzebowała rozwiązania do ważenia, które poradziłoby sobie ze znacznym zakresem ciężarów docelowych i zróżnicowanymi formatami opakowań, oferując jednocześnie szybkie przezbrojenia, doskonałą dokładność i niezawodność.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Hiszpańska firma podejrzewana o fałszowanie certyfikatów ekologicznych pistacji, które trafiły głównie na rynek Francji.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Kategoria: Biznes
Prezes UOKiK Tomasz Chróstny wydał decyzję, w której stwierdził, że ceny suplementów diety marki Solgar były ustalane w wyniku porozumienia ograniczającego konkurencję. Oznacza to, że konsumenci przez wiele lat przepłacali za te produkty. Na Solgar Polska została nałożona sankcja w wysokości ponad 1,2 mln zł.
Kategoria: Składniki Żywności
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Vanille de l'île de La Réunion" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
Kategoria: Składniki Żywności
Uczestniczący w europejskim projekcie CHIC naukowcy z holenderskiego Uniwersytetu w Wageningen uzyskali nową odmianę cykorii pozbawioną związków odpowiadających za jej gorzki posmak. Korzeń cykorii to cenne źródło inuliny, naturalnego polisacharydu, który wykorzystywany jest m.in. przy produkcji pieczywa i przetworów mlecznych jako substancja słodząca i źródło błonnika.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Zgodnie z zaproponowanymi przez KE zmianami będzie możliwe żywienie trzody chlewnej oraz drobiu przetworzonymi białkami wyprodukowanymi z owadów hodowlanych.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, obecność tej substancji w żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolona.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
W dobie dynamicznego zwrotu ku produktom roślinnym, a co za tym idzie ich intensywnej promocji w mediach, pojawia się pytanie w jaki sposób konsumenci odbierają kierowane do nich treści marketingowe. Jest to o tyle istotne, że niektóre informacje mogą mieć wpływ na zdrowie i bezpieczeństwo wrażliwych grup odbiorców.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) poinformowała o 176 zgłoszonych przypadkach zatrucia Salmonellą w Wielkiej Brytanii.
Kategoria: Biznes, Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności
Naczelny Sąd Administracyjny w Warszawie wydał kontrowersyjne orzeczenie dotyczące możliwości użycia określenia „samogon”.
Kategoria: Biznes, Prawo Żywnościowe
Produkcja kontraktowa polega na wykonywaniu usług produkcyjnych na zlecenie. Producent kontraktowy wytwarza produkty nie pod swoją, a pod marką klienta, wykorzystując z kolei własną linię produkcyjną, pracowników, doświadczenie i know-how.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Eksperci określili również potrzebę lepszego zrozumienia wydajności testów w różnych matrycach żywnościowych i większej przejrzystości w zakresie odczynników specyficznych dla testów, takich jak przeciwciała stosowane w metodzie ELISA, które mają kluczowe znaczenie dla wydajności testów.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
W 2020 r. bezprecedensowa aktywność w systemie RASFF, polegającą na wymianie informacji na temat wykrycia tlenku etylenu, identyfikacji partii produktów, których to dotyczy, oraz śledzeniu ich dystrybucji.
Kategoria: Procesy i Technologie
Cztery podwójne linie z ekonomicznej serii Atlas od Ishida, pozwoliły na uelastycznienie systemu produkcyjnego przekąsek w KDV. Dzięki inwestycji, producent mógł wprowadzić nowe rozmiary i typy opakowań. Znacząco poprawił też wydajność.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Obecność bakterii Salmonella spp. wykryto w trakcie badań urzędowych w 1 z 5 badanych próbek. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella spp. wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
23 sierpnia 2021 r. Chorwacka Agencja ds. Rolnictwa i Żywności poinformowała o wycofaniu różnego rodzaju suplementów diety z powodu obecności tlenku etylenu w tych produktach.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Wytyczne USDA-FSIS dotyczą kontroli Salmonelli oraz Campylobacter w surowym drobiu oraz minimalizacji ryzyka powstawania toksyn Shiga Escherichia coli (STEC) w operacjach uboju wołowiny (w tym cielęciny), a także podczas jej przetwarzania. FSIS opracowując wyżej wspomniane wskazówki skupiło się na pomocy małym firmom, aby te też miały dostęp do odpowiedniego wsparcia naukowego i technicznego. Dokładnie przeanalizowana zostanie skuteczność i wydajność systemu HACCP.
Kategoria: Składniki Żywności
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie węgierskiej nazwy "Jászsági nyári szarvasgomba" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).