Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

UE dopuściła białko zwierzęce pochodzące z owadów hodowlanych w paszach dla drobiu i świń

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Unia Europejska zezwoliła na stosowanie przetworzonych białek zwierzęcych pochodzących z owadów hodowlanych w paszach dla drobiu i świń. Rozporządzenie Komisji (UE) 2021/1372 zostało opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej w dn. 17 sierpnia br. i wejdzie w życie 20 dni po publikacji.

Zgodnie z zaproponowanymi przez KE zmianami będzie możliwe żywienie trzody chlewnej oraz drobiu przetworzonymi białkami wyprodukowanymi z owadów hodowlanych.

Ta reforma legislacyjna daje nowe możliwości zarówno sektorowi drobiu, jak i trzody chlewnej, ponieważ owady stanowią naturalne źródło wysokiej jakości białka dla zwierząt innych niż przeżuwacze.

Po wejściu w życie tego rozporządzenia wykonawczego oczekuje się wzrostu popytu na owady jako paszę, co doprowadzi do zwiększenia zdolności produkcyjnych sektora.

Zakaz dodawania białek zwierzęcych do pasz został wprowadzony w 2001 roku po w wybuchu epidemii choroby szalonych krów (BSE). Wówczas uznano, że jedną z przyczyn pojawienia się tej choroby jest karmienie bydła mączkami pochodzącymi od krów. Rozmowy na temat przywrócenia wykorzystywania białek w żywieniu zwierząt trwają w UE od kilkunastu lat. Argumentem przeciw była niemożność identyfikacji białek.

Źródło: IPIFF; https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32021R1372&from=EN

 

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn