Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Prawie 200 chorych na salmonellozę. Epidemia Salmonelli wywołana przez skórki wieprzowe w Wielkiej Brytanii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) poinformowała o 176 zgłoszonych przypadkach zatrucia Salmonellą w Wielkiej Brytanii w okresie od września 2020 r. do 21 sierpnia 2021 r.

Epidemia salmonellozy spowodowana skórkami wieprzowymi

Epidemia salmonellozy została powiązana ze skórkami wieprzowymi (przekąską). Wycofaniem objęto następujące produkty firmy Tayto Group Ltd.: Mr Porky Original Scratchings, Mr Porky Crispy Strips, Mr Porky Crackles, Mr Porky Prime Cut Scratchings, Jay’s Pork Scratchings, The Real Pork Crackling Company Pork Crunch.

Zalecenia i działania FSA

FSA radzi konsumentom, aby ci nie spożywali wycofanych produktów, aby zmniejszyć ryzyko dalszych zachorowań. Produkcja została dobrowolnie wstrzymana w fabryce powiązanej z wybuchem epidemii.

Powiązanie pomiędzy 176 przypadkami uzyskano na podstawie analizy danych, uzyskanych w wyniku sekwencjonowania całego genomu i badań epidemiologicznych. Badania te, wraz z tymi przeprowadzonymi przez władze lokalne wykazały, że źródłem infekcji są skórki wieprzowe produkowane przez firmę w Wielkiej Brytanii. FSA podjęła działania w oparciu o te ustalenia, aby złagodzić wszelkie dalsze zagrożenia dla zdrowia publicznego związane ze skażoną żywnością.

Objawy salmonellozy zwykle ustępują samoistnie i obejmują biegunkę, skurcze żołądka, nudności, wymioty i gorączkę. Jednak objawy mogą być bardziej nasilone i prowadzić do hospitalizacji, zwłaszcza u młodych osób z osłabionym układem odpornościowym.

Produkty wycofane także w Kanadzie

Skórki wieprzowe Mr Porky Original Scratchings wycofano także w Kanadzie 23 sierpnia 2021 r.

Źródło: https://www.food.gov.uk/news-alerts/news/fsa-issues-advice-to-consumers-not-to-eat-several-pork-scratching-products-linked-to-salmonella-poisoning

 

Webinarium eFORUM foodfakty - Salmonella w żywności

Data: 14.09.2021, godzina 12:00

Zapraszamy do zapisów

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Mikrobiologia żywności Wycofania z rynku

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.