Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Prawie 200 chorych na salmonellozę. Epidemia Salmonelli wywołana przez skórki wieprzowe w Wielkiej Brytanii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) poinformowała o 176 zgłoszonych przypadkach zatrucia Salmonellą w Wielkiej Brytanii w okresie od września 2020 r. do 21 sierpnia 2021 r.

Epidemia salmonellozy spowodowana skórkami wieprzowymi

Epidemia salmonellozy została powiązana ze skórkami wieprzowymi (przekąską). Wycofaniem objęto następujące produkty firmy Tayto Group Ltd.: Mr Porky Original Scratchings, Mr Porky Crispy Strips, Mr Porky Crackles, Mr Porky Prime Cut Scratchings, Jay’s Pork Scratchings, The Real Pork Crackling Company Pork Crunch.

Zalecenia i działania FSA

FSA radzi konsumentom, aby ci nie spożywali wycofanych produktów, aby zmniejszyć ryzyko dalszych zachorowań. Produkcja została dobrowolnie wstrzymana w fabryce powiązanej z wybuchem epidemii.

Powiązanie pomiędzy 176 przypadkami uzyskano na podstawie analizy danych, uzyskanych w wyniku sekwencjonowania całego genomu i badań epidemiologicznych. Badania te, wraz z tymi przeprowadzonymi przez władze lokalne wykazały, że źródłem infekcji są skórki wieprzowe produkowane przez firmę w Wielkiej Brytanii. FSA podjęła działania w oparciu o te ustalenia, aby złagodzić wszelkie dalsze zagrożenia dla zdrowia publicznego związane ze skażoną żywnością.

Objawy salmonellozy zwykle ustępują samoistnie i obejmują biegunkę, skurcze żołądka, nudności, wymioty i gorączkę. Jednak objawy mogą być bardziej nasilone i prowadzić do hospitalizacji, zwłaszcza u młodych osób z osłabionym układem odpornościowym.

Produkty wycofane także w Kanadzie

Skórki wieprzowe Mr Porky Original Scratchings wycofano także w Kanadzie 23 sierpnia 2021 r.

Źródło: https://www.food.gov.uk/news-alerts/news/fsa-issues-advice-to-consumers-not-to-eat-several-pork-scratching-products-linked-to-salmonella-poisoning

 

Webinarium eFORUM foodfakty - Salmonella w żywności

Data: 14.09.2021, godzina 12:00

Zapraszamy do zapisów

 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Mikrobiologia żywności Wycofania z rynku

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn