Prawie 200 chorych na salmonellozę. Epidemia Salmonelli wywołana przez skórki wieprzowe w Wielkiej Brytanii
Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) poinformowała o 176 zgłoszonych przypadkach zatrucia Salmonellą w Wielkiej Brytanii w okresie od września 2020 r. do 21 sierpnia 2021 r.
Epidemia salmonellozy spowodowana skórkami wieprzowymi
Epidemia salmonellozy została powiązana ze skórkami wieprzowymi (przekąską). Wycofaniem objęto następujące produkty firmy Tayto Group Ltd.: Mr Porky Original Scratchings, Mr Porky Crispy Strips, Mr Porky Crackles, Mr Porky Prime Cut Scratchings, Jay’s Pork Scratchings, The Real Pork Crackling Company Pork Crunch.
Zalecenia i działania FSA
FSA radzi konsumentom, aby ci nie spożywali wycofanych produktów, aby zmniejszyć ryzyko dalszych zachorowań. Produkcja została dobrowolnie wstrzymana w fabryce powiązanej z wybuchem epidemii.
Powiązanie pomiędzy 176 przypadkami uzyskano na podstawie analizy danych, uzyskanych w wyniku sekwencjonowania całego genomu i badań epidemiologicznych. Badania te, wraz z tymi przeprowadzonymi przez władze lokalne wykazały, że źródłem infekcji są skórki wieprzowe produkowane przez firmę w Wielkiej Brytanii. FSA podjęła działania w oparciu o te ustalenia, aby złagodzić wszelkie dalsze zagrożenia dla zdrowia publicznego związane ze skażoną żywnością.
Objawy salmonellozy zwykle ustępują samoistnie i obejmują biegunkę, skurcze żołądka, nudności, wymioty i gorączkę. Jednak objawy mogą być bardziej nasilone i prowadzić do hospitalizacji, zwłaszcza u młodych osób z osłabionym układem odpornościowym.
Produkty wycofane także w Kanadzie
Skórki wieprzowe Mr Porky Original Scratchings wycofano także w Kanadzie 23 sierpnia 2021 r.
Webinarium eFORUM foodfakty - Salmonella w żywności
Data: 14.09.2021, godzina 12:00
Zapraszamy do zapisów
Przeczytaj także
-
25.08.2021
USDA-FSIS ogłosiło nowe wytyczne w celu zmniejszenia występowania Salmonelli oraz Campylobacter w mięsie
Wytyczne USDA-FSIS dotyczą kontroli Salmonelli oraz Campylobacter w surowym drobiu oraz minimalizacji ryzyka powstawania toksyn Shiga Escherichia coli (STEC) w operacjach uboju wołowiny (w tym cielęciny), a także podczas jej przetwarzania. FSIS opracowując wyżej wspomniane wskazówki skupiło się na pomocy małym firmom, aby te też miały dostęp do odpowiedniego wsparcia naukowego i technicznego. Dokładnie przeanalizowana zostanie skuteczność i wydajność systemu HACCP.
-
25.08.2021
Wykrycie pałeczek Salmonella w partii produktu pn. „Kurkuma”, 100 g - ostrzeżenie GIS
Obecność bakterii Salmonella spp. wykryto w trakcie badań urzędowych w 1 z 5 badanych próbek. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella spp. wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
-
20.07.2021
Hiszpańska kiełbasa fuet przyczyną 45 przypadków salmonellozy we Francji
Francuskie władze ds. zdrowia ogłosiły wycofanie wszystkich partii hiszpańskiej suszonej kiełbasy fuet związanych z 45 przypadkami salmonellozy, z których 27 dotyczy dzieci.