Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

USDA-FSIS ogłosiło nowe wytyczne w celu zmniejszenia występowania Salmonelli oraz Campylobacter w mięsie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wytyczne USDA-FSIS dotyczą kontroli Salmonelli oraz Campylobacter w surowym drobiu oraz minimalizacji ryzyka powstawania toksyn Shiga Escherichia coli (STEC) w operacjach uboju wołowiny (w tym cielęciny), a także podczas jej przetwarzania. FSIS opracowując wyżej wspomniane wskazówki skupiło się na pomocy małym firmom, aby te też miały dostęp do odpowiedniego wsparcia naukowego i technicznego. Dokładnie przeanalizowana zostanie skuteczność i wydajność systemu HACCP. 

Służba ds. Bezpieczeństwa Żywności i Inspekcji Departamentu Rolnictwa (FSIS) USDA opublikowała nowe wytyczne dotyczące kontroli patogenów w drobiu oraz wołowinie. Personel Programu Inspekcji FSIS (IPP) ogłosił je na cotygodniowym spotkaniu z zarządem zakładu, poinformował również, że ustalenia te nie są wymaganiami, a jedynie przydatnymi wskazówkami. FSIS publikując wytyczne skoncentrowało się na pomocy małym zakładom poprzez zapewnienie dostępu do wsparcia naukowego i technicznego w celu ustalenia skuteczności systemu HACCP. Poniżej wymienione zalecenia mogą się przydać firmom o różnych wielkościach, ponieważ zapewniają one najlepsze praktyki dla zakładów w zakresie zarządzania patogenami podczas rozbiorów wstępnych, uboju, chłodzenia, przechowywania i przetwarzania.

Wytyczne FSIS dotyczące kontroli Salmonelli oraz Campylobacter w surowym drobiu pomagają zakładom drobiarskim identyfikować i wdrażać interwencje przed i po rozbiorze w celu kontroli i zwalczania patogenów Salmonelli, a także Campylobacter. Dodatkowo, zalecenia te pomagają zakładom drobiarskim wykorzystywać wyniki badań mikrobiologicznych do monitorowania wydajności i działań systemu HACCP oraz informowania o procesie podejmowania decyzji w  zakładzie.

Wytyczne branżowe FSIS dotyczące minimalizacji ryzyka powstawania toksyn Shiga Escherichia coli (STEC) w operacjach przetwarzania wołowiny (w tym cielęciny) pomagają zakładom zajmującym się przetwórstwem wołowiny (w tym cielęciny)  w zrozumieniu zafałszowanego statusu STEC w produktach wołowych, zaprojektowaniu możliwych do wsparcia środków kontroli dla STEC, opracowaniu bieżących środków weryfikacji w celu zapewnienia, że środki kontrolne STEC funkcjonują zgodnie z zamierzeniami oraz w reagowaniu w przypadku, gdy system HACCP nie jest w stanie zapobiec lub nie zmniejsza STEC do poziomu poniżej wykrywalnego.

Wytyczne branżowe FSIS dotyczące minimalizacji ryzyka powstawania toksyn Shiga Escherichia coli (STEC) w operacjach uboju wołowiny (w tym cielęciny) pomagają zakładom dokonującym uboju wołowiny (w tym cielęciny) we wdrażaniu skutecznych procedur obróbki sanitarnej mających na celu zapobieganie skażenia tusz, we wdrożeniu skutecznej dekontaminacji i interwencji przeciwdrobnoustrojowych, we właściwym ocenianiu wyników badań mikrobiologicznych oraz ich wykorzystaniu do oceny skuteczności całego systemu HACCP.


Wytyczne FSIS dotyczące kontroli Salmonelli w surowym drobiu: https://www.fsis.usda.gov/guidelines/2021-0005 

Link do pełnych wytycznych: https://www.fsis.usda.gov/sites/default/files/media_file/2021-07/FSIS-GD-2021-0005.pdf 

Wytyczne FSIS dotyczące kontroli Campylobacter w surowym drobiu: https://www.fsis.usda.gov/guidelines/2021-0006 

Link do pełnych wytycznych: https://www.fsis.usda.gov/sites/default/files/media_file/2021-07/FSIS-GD-2021-0006.pdf 

Wytyczne branżowe FSIS dotyczące minimalizacji ryzyka powstawania toksyn Shiga Escherichia coli (STEC) w operacjach przetwarzania wołowiny (w tym cielęciny):

https://www.fsis.usda.gov/guidelines/2021-0007 

Link do pełnych wytycznych: https://www.fsis.usda.gov/sites/default/files/media_file/2021-07/FSIS-GD-2021-0007_0.pdf 

Wytyczne branżowe FSIS dotyczące minimalizacji ryzyka powstawania toksyn Shiga Escherichia coli (STEC) w operacjach uboju wołowiny (w tym cielęciny): 

https://www.fsis.usda.gov/guidelines/2021-0008 

Link do pełnych wytycznych: 

https://www.fsis.usda.gov/sites/default/files/media_file/2021-07/FSIS-GD-2021-0008.pdf 

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Przemysł mięsny

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.