Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Przez 6 ostatnich lat świat nie poczynił generalnych postępów ani w kierunku zapewnienia dostępu do bezpiecznej, pożywnej i wystarczającej żywności dla wszystkich ludzi (Cel SDG 2.1), ani w kierunku wyeliminowania wszelkich form niedożywienia (Cel SDG 2.2). Cele te mają zostać osiągnięte do 2030 r. Konflikty, zmienność i ekstremalne zjawiska klimatyczne oraz spowolnienia gospodarcze to główne czynniki spowalniające postęp, szczególnie tam, gdzie nierówności są wysokie. Pandemia COVID-19 sprawiła, że droga do osiągnięcia celu SDG2 stała się jeszcze bardziej stroma.
W 2020 r. od 720 do 811 mln ludzi cierpiało z powodu głodu
Liczba osób na świecie dotkniętych głodem wzrosła w 2020 r. w cieniu pandemii COVID-19. Po praktycznie niezmienionym poziomie od 2014 do 2019 r. częstość występowania niedożywienia wzrosła do około 9,9 proc. w 2020 r., z 8,4 proc. rok wcześniej.
Pod względem liczby ludności szacuje się, że od 720 do 811 mln ludzi na świecie dotkniętych było głodem w 2020 r. – to aż o 161 mln więcej niż w 2019 r., biorąc pod uwagę górną granicę przedziału.
Raport - globalna ocena chronicznego braku bezpieczeństwa żywnościowego w kontekście pandemii COVID-19
FAO/WHO opublikowała raport „Stan bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia na świecie 2021” (SOFI 2021), który przygotowała wspólnie z IFAD, UNICEF i WFP. Jest to pierwsza oparta na dowodach globalna ocena chronicznego braku bezpieczeństwa żywnościowego w kontekście pandemii COVID-19.
Niniejszy raport przedstawia pierwszą globalną ocenę braku bezpieczeństwa żywnościowego i niedożywienia w 2020 r. i daje pewne wskazówki, jak głód może wyglądać do 2030 r. w scenariuszu dodatkowo skomplikowanym przez trwałe skutki pandemii COVID-19. Zawiera również nowe szacunki kosztów i przystępności cenowej zdrowej diety, które stanowią ważny związek między wskaźnikami bezpieczeństwa żywnościowego i żywieniowego a analizą ich trendów. Podsumowując, raport podkreśla potrzebę głębszej refleksji nad tym, jak lepiej zająć się globalnym bezpieczeństwem żywnościowym i sytuacją żywieniową.
Aby zrozumieć, w jaki sposób głód i niedożywienie osiągnęły te krytyczne poziomy, niniejszy raport opiera się na analizach z ostatnich czterech edycji, które dostarczyły obszernej, opartej na dowodach wiedzy o głównych czynnikach stojących za ostatnimi zmianami w bezpieczeństwie żywnościowym i żywieniu. Do tych czynników, których częstotliwość i intensywność rośnie, należą konflikty, zmienność i ekstremalne zjawiska klimatyczne oraz spowolnienia gospodarcze – wszystko to potęgowane przez podstawowe przyczyny ubóstwa oraz bardzo wysoki i utrzymujący się poziom nierówności. Ponadto miliony ludzi na całym świecie cierpią z powodu braku bezpieczeństwa żywnościowego i różnych form niedożywienia, ponieważ nie stać ich na zdrowe odżywianie.
Raport proponuje ścieżki transformacji, które konkretnie odnoszą się do wyzwań stawianych przez główne siły napędowe, podkreślając również rodzaje polityk i portfeli inwestycyjnych wymaganych do przekształcenia systemów żywnościowych pod kątem bezpieczeństwa żywnościowego, lepszego odżywiania i przystępnych cenowo zdrowych diet dla wszystkich. Raport wskazuje, że chociaż pandemia spowodowała poważne niepowodzenia, wiele można się nauczyć z ujawnionych przez nią słabych punktów i nierówności. Jeśli weźmie się je sobie do serca, te nowe spostrzeżenia i mądrość mogą pomóc światu wrócić na właściwe tory w kierunku zakończenia głodu, braku bezpieczeństwa żywnościowego i niedożywienia we wszystkich jego formach.
Podsumowanie raportu – zalecenia zmian dla systemów żywnościowych:
integracja polityki humanitarnej, rozwojowej i budowania pokoju na obszarach objętych konfliktami – np. poprzez środki ochrony socjalnej,
zwiększenie odporności na zmiany klimatu w systemach żywnościowych – np. poprzez oferowanie rolnikom szerokiego dostępu do ubezpieczenia od ryzyka klimatycznego i finansowania opartego na prognozach,
wzmocnienie odporności osób najbardziej narażonych na trudności gospodarcze – np. poprzez programy wsparcia rzeczowego lub pieniężnego w celu zmniejszenia wpływu wstrząsów pandemicznych lub zmienności cen żywności,
interwencje wzdłuż łańcuchów dostaw, aby obniżyć koszty żywności o wysokiej wartości odżywczej – np. zachęcając do sadzenia roślin wzbogaconych biologicznie lub ułatwiając producentom owoców i warzyw dostęp do rynków,
walka z ubóstwem i nierównościami strukturalnymi – np. poprzez wzmacnianie łańcuchów wartości żywności w ubogich społecznościach poprzez transfery technologii i programy certyfikacji,
wzmocnienie środowiska żywnościowego i zmiana zachowań konsumentów – np. poprzez eliminację tłuszczów trans i zmniejszenie zawartości soli i cukru w żywności i/lub ochronę dzieci przed negatywnym wpływem marketingu żywności.
Przeczytaj także
Świat nadal zmaga się z pandemią COVID-19. Wprowadzane są różne obostrzenia i zalecenia. FAO uaktualniło wytyczne mające na celu utrzymanie integralności łańcucha żywnościowego oraz zapewnienie konsumentom odpowiednich i bezpiecznych dostaw żywności. Niniejsze wytyczne są aktualizacją FAO/WHO do tymczasowych wytycznych na rok 2020.
Zapewnienie bezpieczeństwa pasz i produktów żywnościowych jest ściśle ze sobą powiązane. W celu zagwarantowania bezpieczeństwa żywności konieczne jest bowiem uwzględnienie wszystkich elementów łańcucha jej produkcji, począwszy od zapewnienia wysokiej jakości płodów rolnych, produkcji pasz, hodowli zwierząt, poprzez technologię wytwarzania, aż do dostawy żywności konsumentowi. Docelowo istotne jest dostarczenie konsumentowi bezpiecznej żywności.
Fundacja Barilla opublikowała raport, którego celem jest wywołanie debaty i osiągnięcie wymiernych postępów, tak aby system żywnościowy UE był w stanie spełnić wymagania Europejskiego Zielonego Ładu i strategii „od pola do stołu”.