Ocena systemów żywnościowych państw członkowskich UE – raport fundacji Barilla
Fundacja Barilla opublikowała raport, którego celem jest wywołanie debaty i osiągnięcie wymiernych postępów, tak aby system żywnościowy UE był w stanie spełnić wymagania Europejskiego Zielonego Ładu i strategii „od pola do stołu”.
Systemy żywnościowe dominują w każdym aspekcie naszego życia i łączą nas wszystkich - rodziny, społeczności, narody. Kiedy systemy żywnościowe zawodzą, to: zdrowie, edukacja, gospodarka, środowisko, pokój i bezpieczeństwo ludzi są zagrożone. Zresetowanie systemu żywnościowego ma kluczowe znaczenie dla programów krajowych, regionalnych i globalnych. Wymaga pilnego i odważnego przywództwa, aby osiągnąć Cele Zrównoważonego Rozwoju (SDGs) i Porozumienie Paryskie.
Nasze systemy rolnicze i zdrowotne muszą się szybko przestawić, aby móc uprawiać pożywną żywność dostępną dla wszystkich ludzi na świecie, w sposób, który będzie regenerował naszą planetę. Wymaga to holistycznej wizji, która łączy żywność, zdrowie i środowisko, zwłaszcza w świetle Covid-19. Podejście oparte na wzajemnie połączonych systemach żywnościowych jest niezbędne.
Co zawiera raport?
Raport ocenia systemy żywnościowe państw członkowskich UE i Wielkiej Brytanii pod względem wyzwań żywieniowych, rolnictwa, strat i marnotrawienia żywności oraz w oparciu o wskaźnik trwałości żywności. I wskazuje na istniejące bariery utrudniające osiągnięcie europejskich celów klimatycznych, które mają umożliwić regionowi bycie pierwszym na świecie kontynentem neutralnym dla klimatu do 2050 r.
Wprowadzenie europejskiego systemu żywnościowego na zrównoważoną ścieżkę wymaga holistycznego i wielostronnego podejścia – od przejścia na zdrową i zrównoważoną dietę, przez zajęcie się kwestiami społecznymi, gospodarczymi, zdrowotnymi i środowiskowymi związanymi z systemami żywnościowymi poprzez zintegrowaną politykę oraz zbudowanie nowego pokolenia odpowiedzialnych obywateli świata.
- Wg raportu systemy żywnościowe i rolnicze muszą przyjąć środki mające na celu złagodzenie i zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych, a także regenerację obszarów wiejskich. Rolnictwo odpowiada za ok. 10% emisji gazów cieplarnianych w UE, podczas gdy w 17 z 28 krajów stwierdzono niski poziom węgla w glebie.
- Jednocześnie raport podaje, że ponad 20% żywności wyprodukowanej w UE marnuje się, co stanowi prawie 60 kg marnotrawionej żywności na osobę rocznie.
- W każdym z 28 unijnych krajów oraz Wlk. Brytanii ponad połowa dorosłej populacji ma nadwagę, co wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób niezakaźnych i wywiera dodatkową presję na systemy opieki zdrowotnej i gospodarki. Aby temu przeciwdziałać należy przyjąć strategie, które integrują żywność, odżywianie i rolnictwo, ze środkami wspierającymi zdrowe odżywianie, takimi jak promocja zdrowej żywności, ogólnounijne wytyczne żywieniowe i nowe przepisy dotyczące etykietowania. Znakowanie wartością odżywczą powinno umożliwić obywatelom dokonywanie świadomych wyborów i stosowanie zdrowych i zrównoważonych modeli żywieniowych, zachęcając do zróżnicowania, umiaru i właściwego zbilansowania wszystkich grup żywności.
- Raport wyzywa również do reformy wspólnej polityki rolnej (WPR), aby odzwierciedlić cel, jakim jest uczynienie sektora rolnego bardziej zrównoważonym.
Źródło: https://www.barillacfn.com/m/publications/europe-and-food.pdf
Przeczytaj także
-
30.04.2021
Bezpieczna żywność dziś dla zdrowego jutra
Jak zaangażować się w obchody Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2021?
-
30.04.2021
Systemy certyfikacji żywności - rolnictwo ekologiczne oraz produkty regionalne i tradycyjne - Abstrakt artykułu
W Unii Europejskiej funkcjonuje wiele systemów weryfikacji żywności. Ich celem jest zagwarantowanie wyższego standardu produktów, które zostały określone odpowiednimi normami, specyficznymi dla danego systemu certyfikacji. Do najpopularniejszych z nich należą produkty rolnictwa ekologicznego oraz produkty regionalne i tradycyjne.
-
28.04.2021
Od kontroli jakości do kultury jakości i bezpieczeństwa żywności – ewolucja czy rewolucja?
W dniu 3 marca 2021 r. opublikowano ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/382 w sprawie higieny środków spożywczych w odniesieniu do zarządzania alergenami pokarmowymi, redystrybucji żywności i kultury bezpieczeństwa żywności. Jedną z głównych zmian jest wprowadzenie w rozdziale XIa wymagań dotyczących kultury bezpieczeństwa żywności.