Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ocena systemów żywnościowych państw członkowskich UE – raport fundacji Barilla

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Fundacja Barilla opublikowała raport, którego celem jest wywołanie debaty i osiągnięcie wymiernych postępów, tak aby system żywnościowy UE był w stanie spełnić wymagania Europejskiego Zielonego Ładu i strategii „od pola do stołu”.

Systemy żywnościowe dominują w każdym aspekcie naszego życia i łączą nas wszystkich - rodziny, społeczności, narody. Kiedy systemy żywnościowe zawodzą, to: zdrowie, edukacja, gospodarka, środowisko, pokój i bezpieczeństwo ludzi są zagrożone. Zresetowanie systemu żywnościowego ma kluczowe znaczenie dla programów krajowych, regionalnych i globalnych. Wymaga pilnego i odważnego przywództwa, aby osiągnąć Cele Zrównoważonego Rozwoju (SDGs) i Porozumienie Paryskie.

Nasze systemy rolnicze i zdrowotne muszą się szybko przestawić, aby móc uprawiać pożywną żywność dostępną dla wszystkich ludzi na świecie, w sposób, który będzie regenerował naszą planetę. Wymaga to holistycznej wizji, która łączy żywność, zdrowie i środowisko, zwłaszcza w świetle Covid-19. Podejście oparte na wzajemnie połączonych systemach żywnościowych jest niezbędne.

Co zawiera raport?

Raport ocenia systemy żywnościowe państw członkowskich UE i Wielkiej Brytanii pod względem wyzwań żywieniowych, rolnictwa, strat i marnotrawienia żywności oraz w oparciu o wskaźnik trwałości żywności. I wskazuje na istniejące bariery utrudniające osiągnięcie europejskich celów klimatycznych, które mają umożliwić regionowi bycie pierwszym na świecie kontynentem neutralnym dla klimatu do 2050 r.

Wprowadzenie europejskiego systemu żywnościowego na zrównoważoną ścieżkę wymaga holistycznego i wielostronnego podejścia – od przejścia na zdrową i zrównoważoną dietę, przez zajęcie się kwestiami społecznymi, gospodarczymi, zdrowotnymi i środowiskowymi związanymi z systemami żywnościowymi poprzez zintegrowaną politykę oraz zbudowanie nowego pokolenia odpowiedzialnych obywateli świata.

  • Wg raportu systemy żywnościowe i rolnicze muszą przyjąć środki mające na celu złagodzenie i zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych, a także regenerację obszarów wiejskich. Rolnictwo odpowiada za ok. 10% emisji gazów cieplarnianych w UE, podczas gdy w 17 z 28 krajów stwierdzono niski poziom węgla w glebie.
  • Jednocześnie raport podaje, że ponad 20% żywności wyprodukowanej w UE marnuje się, co stanowi prawie 60 kg marnotrawionej żywności na osobę rocznie.
  • W każdym z 28 unijnych krajów oraz Wlk. Brytanii ponad połowa dorosłej populacji ma nadwagę, co wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób niezakaźnych i wywiera dodatkową presję na systemy opieki zdrowotnej i gospodarki. Aby temu przeciwdziałać należy przyjąć strategie, które integrują żywność, odżywianie i rolnictwo, ze środkami wspierającymi zdrowe odżywianie, takimi jak promocja zdrowej żywności, ogólnounijne wytyczne żywieniowe i nowe przepisy dotyczące etykietowania. Znakowanie wartością odżywczą powinno umożliwić obywatelom dokonywanie świadomych wyborów i stosowanie zdrowych i zrównoważonych modeli żywieniowych, zachęcając do zróżnicowania, umiaru i właściwego zbilansowania wszystkich grup żywności.
  • Raport wyzywa również do reformy wspólnej polityki rolnej (WPR), aby odzwierciedlić cel, jakim jest uczynienie sektora rolnego bardziej zrównoważonym.

>>POBIERZ RAPORT<<

Źródło: https://www.barillacfn.com/m/publications/europe-and-food.pdf

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Eko

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.