Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Od kontroli jakości do kultury jakości i bezpieczeństwa żywności – ewolucja czy rewolucja?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W dniu 3 marca 2021 r. opublikowano ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/382 w sprawie higieny środków spożywczych w odniesieniu do zarządzania alergenami pokarmowymi, redystrybucji żywności i kultury bezpieczeństwa żywności. Jedną z głównych zmian jest wprowadzenie w rozdziale XIa wymagań dotyczących kultury bezpieczeństwa żywności.

Śledząc zmiany, które na przestrzeni lat zachodziły w podejściu do tematyki jakości i bezpieczeństwa żywności, można wyodrębnić kilka etapów / faz.

Najogólniej rzecz ujmując, etapy te można podzielić na:

  • wdrażanie podejścia bazującego na kontroli bezpieczeństwa i jakości,
  • wdrażanie podejścia bazującego na zapewnieniu bezpieczeństwa i jakości,
  • wdrażanie podejścia bazującego na zapewnieniu i kontroli bezpieczeństwa i jakości,
  • wdrażanie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności i jakością,
  • oraz najnowsze podejście: budowanie kultury bezpieczeństwa żywności.

Co jest wymagane w zakresie Kultury Bezpieczeństwa Żywności w Rozporządzeniu Komisji (UE) 2021/382? W jaki sposób stworzyć plan budowania i doskonalenia kultury bezpieczeństwa żywności / produktu?

Pobierz bezpłatny materiał informacyjny na temat kultury bezpieczeństwa, opracowany przez BSI:

 

 

Autor: BSI

Przeczytaj także

Polecane szkolenia

Artykuł opublikowany dzięki:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn