Od kontroli jakości do kultury jakości i bezpieczeństwa żywności – ewolucja czy rewolucja?
W dniu 3 marca 2021 r. opublikowano ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/382 w sprawie higieny środków spożywczych w odniesieniu do zarządzania alergenami pokarmowymi, redystrybucji żywności i kultury bezpieczeństwa żywności. Jedną z głównych zmian jest wprowadzenie w rozdziale XIa wymagań dotyczących kultury bezpieczeństwa żywności.
Śledząc zmiany, które na przestrzeni lat zachodziły w podejściu do tematyki jakości i bezpieczeństwa żywności, można wyodrębnić kilka etapów / faz.
Najogólniej rzecz ujmując, etapy te można podzielić na:
- wdrażanie podejścia bazującego na kontroli bezpieczeństwa i jakości,
- wdrażanie podejścia bazującego na zapewnieniu bezpieczeństwa i jakości,
- wdrażanie podejścia bazującego na zapewnieniu i kontroli bezpieczeństwa i jakości,
- wdrażanie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności i jakością,
- oraz najnowsze podejście: budowanie kultury bezpieczeństwa żywności.
Co jest wymagane w zakresie Kultury Bezpieczeństwa Żywności w Rozporządzeniu Komisji (UE) 2021/382? W jaki sposób stworzyć plan budowania i doskonalenia kultury bezpieczeństwa żywności / produktu?
Pobierz bezpłatny materiał informacyjny na temat kultury bezpieczeństwa, opracowany przez BSI:
Przeczytaj także
-
21.04.2021
Wyzwania systemowe (...i nie tylko) dla producentów opakowań dla branży spożywczej
Branża opakowaniowa jest jedną z tych branż, które w ostatnich latach odnotowały bardzo intensywny rozwój, zarówno w Polsce, jak i na świecie. Jest to również branża, w której konsultowane i wprowadzane w życie są zmiany regulacyjne oraz prawne wynikające zarówno z bardziej świadomego, proekologicznego podejścia do używania opakowań, jak i ze względu na stale rosnące oczekiwania klientów / konsumentów w zakresie bezpieczeństwa produktu opakowaniowego.
-
20.08.2020
BRCGS Packaging Materials Issue 6 - Deklaracja zgodności materiałów opakowaniowych
Deklaracja zgodności (declaration of compliance) czy Oświadczenie zgodności (statement of compliance)…? Który z dokumentów jest wymagany dla materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością?
-
14.08.2020
BRCGS Packaging Materials Issue 6 – Walidacja a weryfikacja – jak wdrożyć zmiany
Procesami, które mają ogromne znaczenie w sektorze produkcyjnym, w praktycznie każdej branży, są procesy walidacji i weryfikacji. Odnoszą się one zarówno do projektowania produktów, jak i procesów oraz szeroko rozumianego zarządzania zmianą.