Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Procesami, które mają ogromne znaczenie w sektorze produkcyjnym, w praktycznie każdej branży, są procesy walidacji i weryfikacji. Odnoszą się one zarówno do projektowania produktów, jak i procesów oraz szeroko rozumianego zarządzania zmianą. Umiejętne i poprawne prowadzenie procesów walidacyjnych oraz działań weryfikacyjnych umożliwiają:
• uzyskanie zaplanowanych efektów, czyli osiągnięcie skuteczności (cel zarówno biznesowy, jak i systemowy w różnych systemach, w tym między innymi w systemach zarządzania jakością, bezpieczeństwem żywności czy też bezpieczeństwem produktu),
• bieżące monitorowanie przebiegu procesów, a tym samym zapewnienie kontroli,
• potwierdzenie zgodności z założeniami.
Przeczytaj także
Deklaracja zgodności (declaration of compliance) czy Oświadczenie zgodności (statement of compliance)…? Który z dokumentów jest wymagany dla materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością?
Sektor spożywczy charakteryzuje się dużą dynamiką rozwoju. Firmy szukają rozwiązań wspierających ich we wdrażaniu systemów jakości, dlatego BSI wprowadził szkolenia dla uznawanego na całym świecie standardu FSSC. FSSC 22000 to oparty o wymagania ISO system, dotyczący auditowania i certyfikacji w sektorze spożywczym.
HARA, HARM i zaangażowanie najwyższego kierownictwa (budowanie kultury bezpieczeństwa i jakości produktu…)