Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

BRCGS Packaging Materia lssue 6 - Jak wdrożyć zmiany?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Jak wdrożyć zmiany? HARA, HARM i zaangażowanie najwyższego kierownictwa (budowanie kultury bezpieczeństwa i jakości produktu…)

Skrót HARA jako „Hazard Analysis and Risk Assessment” (Analiza Zagrożeń i Ocena Ryzyka) dla większości osób zajmujących się systemami zarządzania nie jest skrótem obcym. Podobnie jak skrót HARM, czyli „Hazard Analysis and Risk Management” (Analiza zagrożeń i Zarządzanie Ryzkiem).

Podkreślenie HARA oraz HARM w normie BRC Packaging Materials jest przejawem przyjętego, zmieniającego się podejścia do analizy zagrożeń i oceny, na podstawie ryzyka, różnych procesów systemu (UWAGA: nie jest to nowość wydania 6 normy).

Zmiany w w/w obszarze można już dostrzec w zmianie tytułu rozdziału 2.2 normy, gdzie zamiast „Hazard and risk analysis” (Analiza zagrożeń i ryzyka) pojawiło się „Hazard analysis and risk assessment” (Analiza zagrożeń i ocena ryzyka). W standardzie, w kilku miejscach podkreślone jest, iż zakres HARA dotyczy nie tylko opisu produktów, ale również procesów. Dodano również punkt mówiący o tym, że schematy przepływu powinny być co najmniej raz w roku weryfikowane w zakresie swojej aktualności przez zespół HARA. W odniesieniu do HARM wartym zauważania jest wprowadzenie w rozdziale dotyczącym przeglądu zarządzania wymagania dotyczącego oceny skuteczności HARM, a nie tylko przeglądu HARM, jak było w wydaniu 5 normy.

Kiedy HARM można ocenić jako skuteczny?

...

Przeczytaj cały artykuł -> http://bit.ly/Porcja-Wiedzy-BSI

 

Autor: Joanna Mazurkiewicz

Joanna Mazurkiewicz

Trener Akademii BSI, Certyfikowany Trener BRCGS Global Standards, Auditor

Absolwentka licznych studiów o profilach od technicznego, pedagogicznego do związanego z zarządzaniem (Inżynieria Chemiczna i Procesowa, Studia Pedagogiczne, Zarządzanie Projektami, Zarządzanie Bezpieczeństwem i Higieną Pracy, Business English i MBA realizowanego w USA). Od początku kariery zawodowej związana z systemami zarządzania, pracując w kilku międzynarodowych koncernach na różnych szczeblach, rozpoczynając od pracy w laboratorium branży FMCG, poprzez budowanie struktur, procesów w systemach zintegrowanych do zarządzania jakością na poziomie globalnym pełniąc funkcję Global Quality Managera. Ceni bezpośredni kontakt, lubi dzielić się swoimi doświadczeniami, stąd z dużą pasją realizuje się również w roli szkoleniowca, konsultanta, jak i auditora.

Polecane szkolenia

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn