Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Poniższe opracowanie rozpoczyna cykl artykułów przedstawiających i analizujących zmiany wprowadzone w opublikowanym niedawno (1 sierpnia) wydaniu 6 standardu BRCGS Packaging Materials.
Jedną z podstawowych i najbardziej dyskutowanych zmian jest zmiana wprowadzająca podejście oparte na analizie (zagrożeń) i ocenie ryzyka.
Dla uwypuklenia wagi tej zmiany warto przeanalizować dane liczbowe:
-słowo „ryzyko” (risk) pojawia się w standardzie 115 razy,
-sformułowanie „ocena ryzyka” (risk assessment) pojawia się w standardzie 32 razy,
-sformułowanie „na podstawie ryzyka” (based on risk) pojawia się 15 razy
Przeczytaj cały artykuł -> http://bit.ly/Porcja-Wiedzy-BSI
Przeczytaj także
Jednym z podstawowych elementów zarządzania bezpieczeństwem żywności jest wdrożenie systemu pozwalającego na identyfikowanie materiałów...
Które zmiany w prawie żywnościowym w 2018 r. nie mogą zostać pominięte? Które procesy systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności powinny być przejrzane i ewentualnie zmodyfikowane? Jednym z podstawowych założeń systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności jest spełnienie wymagań klientów oraz mających zastosowanie wymagań prawnych....
Standard BRC (Bezpieczeństwo żywności, wydanie 8) zawiera szereg wymagań „podstawowych”, które są kluczowe dla systemu zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności. Jednocześnie są to wymagania, bez wdrożenia których nie jest możliwe uzyskanie...