BRCGS Packaging Materials Issue 6 Podejście oparte na ocenie ryzyka
Poniższe opracowanie rozpoczyna cykl artykułów przedstawiających i analizujących zmiany wprowadzone w opublikowanym niedawno (1 sierpnia) wydaniu 6 standardu BRCGS Packaging Materials.
Jedną z podstawowych i najbardziej dyskutowanych zmian jest zmiana wprowadzająca podejście oparte na analizie (zagrożeń) i ocenie ryzyka.
Dla uwypuklenia wagi tej zmiany warto przeanalizować dane liczbowe:
-słowo „ryzyko” (risk) pojawia się w standardzie 115 razy,
-sformułowanie „ocena ryzyka” (risk assessment) pojawia się w standardzie 32 razy,
-sformułowanie „na podstawie ryzyka” (based on risk) pojawia się 15 razy
Przeczytaj cały artykuł -> http://bit.ly/Porcja-Wiedzy-BSI
Przeczytaj także
-
13.08.2019
Identyfikowalność na rynku globalnym – prawdziwe wyzwanie w branży spożywczej
Jednym z podstawowych elementów zarządzania bezpieczeństwem żywności jest wdrożenie systemu pozwalającego na identyfikowanie materiałów...
-
28.01.2019
Dostosowanie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności do zmian w prawie żywnościowym
Które zmiany w prawie żywnościowym w 2018 r. nie mogą zostać pominięte? Które procesy systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności powinny być przejrzane i ewentualnie zmodyfikowane? Jednym z podstawowych założeń systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności jest spełnienie wymagań klientów oraz mających zastosowanie wymagań prawnych....
-
20.11.2018
BRC: Wymagania fundamentalne oraz wymagania nowe w wydaniu 8
Standard BRC (Bezpieczeństwo żywności, wydanie 8) zawiera szereg wymagań „podstawowych”, które są kluczowe dla systemu zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności. Jednocześnie są to wymagania, bez wdrożenia których nie jest możliwe uzyskanie...