Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bezpieczna żywność dziś dla zdrowego jutra

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Jak zaangażować się w obchody Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2021?

7 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności (World Food Safety Day – WFSD2021), który w tym roku odbywa się pod hasłem: Bezpieczna żywność dziś dla zdrowego jutra (Safe food now for a healthy tomorrow). Z tej okazji na stronie internetowej Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO udostępnione zostały informacje na temat szczegółowych celów powyższego wydarzenia, przewodnik, materiały promocyjne, a także pomysły na zaangażowanie się w obchody.

Poniżej kilka przykładowych propozycji w jaki sposób można zaplanować wydarzenia z okazji Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2021:

  • Zaproś eksperta do spraw zdrowia lub bezpieczeństwa żywności, aby podzielił się swoją wiedzą z klasą lub szkołą, możesz użyć do tego komunikatora internetowego czy innej platformy społecznościowej.
  • Zainicjuj tematyczne konkursy. Konkursy plakatów lub fotografii są popularne w szkołach, na uniwersytetach, w lokalnych społecznościach i miejscach pracy.
  • Zorganizuj pokaz „zza kulis” - nagraj film prezentujący dobre praktyki stosowane w Twojej firmie i wyjaśnij, co robisz na każdym etapie, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności.

Punkt Kontaktowy KKŻ FAO/WHO dla Polski jako inicjator obchodów na szczeblu krajowym zachęca do zaangażowania się w to ważne wydarzenie, a także zapoznania się ze wspomnianym przewodnikiem. Zawiera on wiele innych pomysłów na zaangażowanie się w obchody WFSD2021, praktyczne informacje jak poprowadzić wirtualnie wydarzenie czy jak pozyskać bezpłatne materiały promocyjne. 

Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych - 20 grudnia 2018 roku - przyjęło rezolucję 73/250 ustanawiającą Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności (World Food Safety Day - WFSD). Począwszy od 2019 roku, każdy 7 czerwca stał się czasem celebracji licznych korzyści płynących z bezpiecznej żywności, ale również chwilą refleksji nad ciążącą nad wszystkimi odpowiedzialnością za jej zapewnienie. 
Warto przypomnieć, że to Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO już w 2016 roku, na swojej 39. sesji, przy jednomyślności wszystkich 123 zgromadzonych państw i jednej organizacji członkowskiej (Unii Europejskiej) poparła wniosek Kostaryki o wpisanie WFSD na stałe do kalendarza ONZ. W 2017 roku obie organizacje założycielskie, FAO i WHO, poparły powyższy pomysł i już rok później Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności został oficjalnie zatwierdzony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ.

 

Źródło: IJHARS

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Inspekcje Państwowe Kongresy i Targi

Autor: IJHARS

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.