Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W Holandii aresztowano pięć osób podejrzanych o nielegalne wprowadzenie na rynek wycofanych przypraw

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wydział Śledczy Holenderskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA-IOD) aresztował w kwietniu 2021 r. pięciu podejrzanych, którym postawiono zarzuty świadomego handlu szkodliwymi produktami - ziołami i przyprawami marki Verstegen w szklanych opakowaniach.

Wycofanie z powodu możliwej obecności odłamków szkła w przyprawach

Producent wycofał z rynku wadliwe partie w marcu ubiegłego roku z powodu możliwej obecności odłamków szkła. Odłamki mogły odpadać z górnej krawędzi szklanego opakowania, co stanowiło ryzyko dla bezpieczeństwa konsumentów.

Ponowne wprowadzenie na rynek przypraw bez wiedzy producenta

Wadliwe partie zostały rzekomo zniszczone, natomiast śledztwo wykazało, że produkty te zostały ponownie wprowadzone na rynek i stało się to bez wiedzy producenta. NVWA-IOD wszczęła dochodzenie pod kierownictwem prokuratury. Śledczy przeszukali dwie siedziby firmy w Zaltbommel i Zeewolde. Dzięki temu NVWA była w stanie namierzyć większość nielegalnie rozprowadzanych partii. Wyśledzone produkty zostały przejęte, dzięki czemu zostały skutecznie wycofane z rynku. Wśród wycofanych produktów, które ponownie trafiły na rynek znajdowały się następujące przyprawy: galangal, łagodna papryka, papryka ostra, chili, pieprz cayenne, pieprz czarny, włoska mieszanka przypraw, estragon, cynamon, kminek, gałka muszkatołowa. Numery partii znajdują się pod tym linkiem.

Źródło: https://www.nvwa.nl/nieuws-en-media/nieuws/2021/04/23/verdachten-langer-vast-in-onderzoek-naar-verkoop-schadelijke-kruidenpotjes

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe Wycofania z rynku

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.