Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zafałszowania suplementów diety - niedozwolone substancje

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Regularnie informujemy o zafałszowaniach żywności, a wszystkie informacje publikujemy na bieżąco w bazie zafałszowań żywności ProBase360. Oczywiście dokładnie przyglądamy się także kategorii suplementów diety. Od początku pandemii COVID-19 notujemy bardzo duży wzrost informacji o zafałszowaniach suplementów diety. Głównym problemem jest obecność niedozwolonych substancji – leków, sterydów, stymulantów i innych.

 

„Spalacze tłuszczu”

Bardzo często niedozwolone substancje obecne są w tzw. spalaczach tłuszczu, które często polecane są jako dodatek do diety i aktywności fizycznej w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Przykładem zafałszowania jest wykrycie przez Belgijską Federalną Agencję Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego sibutraminy w suplemencie diety „Lipovon”, o czym poinformowano 23 marca 2021 r. W przeszłości substancja ta była stosowana jako lek w leczeniu otyłości, a obecnie jest zabroniona i oczywiście nie może też być stosowana jako składnik suplementów diety.

Działanie takiego „wzbogaconego suplementu diety” będzie zapewne bardziej odczuwalne w porównaniu do legalnych produktów, opartych m.in. na ekstraktach herbat, owoców i przypraw. Stwarza to niebezpieczeństwo dla konsumentów, którzy mogą zostać skuszeni perspektywą osiągniecia szybkich efektów w spalaniu tkanki tłuszczowej. Stosowanie sibutraminy i innych niedozwolonych substancji niesie ryzyko dla zdrowia, a nawet i życia konsumentów.

Suplementy diety dla mężczyzn

Podobnych przypadków można wymienić znacznie więcej. W pierwszych miesiącach 2021 r. odnotowaliśmy wyraźny trend, dotyczący obecności substancji leczniczych, m.in. sildenafilu w suplementach diety dla mężczyzn, które nazywane są przez producentów „afrodyzjakami”.

Wszystkie notowane przez nas zafałszowania żywności publikujemy na bieżąco w bazie ProBase360, która dzięki alertom e-mail zapewnia monitoring zafałszowań żywności na rynku. W bazie sklasyfikowaliśmy już ponad 3200 produktów.

Źródło: https://www.favv-afsca.be/consommateurs/rappelsdeproduits/2021/2021-03-23.asp

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn