Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zafałszowania produktów zawierających czarny bez i jego ekstrakty

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W ramach Programu Zapobiegania Botanicznym Fałszerstwom (BAPP-Botanical Adulterants Prevention Program) ABC-AHP-NCNPR został opublikowany artykuł, zawierający szczegółowe informacje z laboratoriów analitycznych na temat składników i produktów zawierających lub twierdzących, że w ich składzie znajduje się czarny bez. Raport potwierdza zafałszowania i złe oznakowanie produktów rzekomo zawierających owoce czarnego bzu. W raporcie uwzględniono proszki luzem, ekstrakty luzem i gotowe suplementy diety sprzedawane jako zawierające czarny bez europejski (Sambucus nigra) lub bez amerykański (Sambucus canadensis).

Popularność suplementów diety zawierających czarny bez w Stanach Zjednoczonych

Suplementy diety zawierające czarny bez są szeroko stosowane prewencyjnie oraz w przypadku wystąpienia objawów infekcji górnych dróg oddechowych. W pierwszej połowie 2020 r. suplementy diety z czarnym bzem zostały uznane za najlepiej sprzedające się suplementy wytworzone z roślin.  Zwiększony popyt konsumentów na produkty z czarnego bzu w połączeniu z wyzwaniami w łańcuchu dostaw spowodowanymi pandemią COVID-19, doprowadziły do ​​niedoborów w dostępności i wyższych cen surowców zawierających składniki czarnego bzu.

Eksperci branżowi wyrazili obawy, że sytuacja ta może doprowadzić do wzrostu sprzedaży sfałszowanych produktów z czarnego bzu, ale brakuje danych opublikowanych w recenzowanych czasopismach naukowych na temat autentyczności komercyjnych produktów z czarnego bzu. W celu oceny jakości i autentyczności materiałów handlowych, BAPP zwrócił się do dostawców składników i producentów produktów z czarnego bzu oraz do niezależnych laboratoriów analitycznych o dostarczenie danych z badań chemicznych lub genetycznych, którymi oceniano autentyczność czarnego bzu.

Zafałszowania produktów z czarnym bzem

Wyniki tej inicjatywy zostały podsumowane w pracy, której współautorami jest 15 ekspertów nauk botanicznych, a głównym autorem jest dr Stefan Gafner. Spośród 532 przeanalizowanych próbek 58 (10,9%) nie spełniło wymogów specyfikacji tożsamości. Wyniki pokazały, że ekstrakt z czarnego ryżu (Oryza sativa), stosunkowo niedrogi składnik zawierający niektóre, ale nie wszystkie antocyjanidyny występujące w czarnym bzie jest często stosowany do fałszowania. Ponadto do fałszowania używane są inne, niezidentyfikowane materiały.

Pozostałe wnioski z badania

Oprócz zafałszowań naukowcy stwierdzili, że gatunki europejskiego i amerykańskiego czarnego bzu można rozróżnić na podstawie profilu antocyjanowego.

Wyniki badania wykazały, że odpowiedzialni producenci ziołowych suplementów diety muszą zachować czujność i aktywnie przeprowadzać testy kontroli jakości, które pomogą wykryć problemy związane z fałszowaniem, takie jak substytucja czy rozcieńczenie. Ponadto zaleca się dodatkową czujność w przypadku gwałtownego wzrostu dostępności produktów, co jest szczególnie ważne w czasach nadzwyczajnego wzrostu popytu i niedoborów w łańcuchu dostaw.

Źródło: https://www.herbalgram.org/resources/herbalegram/volumes/volume-18/issue-3-march-2021/news-and-features/elder-berry-adulteration/

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.