Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wycofanie czterech produktów BIO w Belgii z powodu obecności tlenku etylenu w imbirze

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Belgijska Federalna Agencja ds. Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego (AFSCA) w dniach 01.03.2021 - 12.03.2021 r. opublikowała informacje o wycofaniu czterech produktów z powodu obecności nieautoryzowanego w UE tlenku etylenu w imbirze, który był składnikiem tych produktów. 

Wśród wycofanych produktów są indyjskie mieszanki przypraw, zupa dyniowa i "wegetariańskie klopsiki".

 

Tlenek etylenu w imbirze

Zdecydowana większość wycofań spowodowanych wykryciem tlenku etylenu dotyczy sezamu i produktów zawierających sezam w swoim składzie. Tym razem tlenek etylenu został wykryty w imbirze, który był składnikiem następujących produktów:

  • mieszanki przypraw Bio Mix Chana Masala marki Beltane
  • mieszanki przypraw Bio Mix Thaise Curry marki Beltane
  • "wegetariańskich klopsików" Boulettes Biologiques Vegetariennes marki Vivera
  • zupy dyniowej "Super Soep Pompoen" marki PUUR Rineke

Ponadto te wycofane produkty były oznaczone certyfikatami produkcji ekologicznej. Wspomniane wycofania były następstwem powiadomienia przekazanego za pośrednictwem systemu RASFF.

Źródło: https://www.favv-afsca.be/consommateurs/rappelsdeproduits/

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Eko Food Fraud Tlenek etylenu

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn