Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wycofanie czterech produktów BIO w Belgii z powodu obecności tlenku etylenu w imbirze

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Belgijska Federalna Agencja ds. Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego (AFSCA) w dniach 01.03.2021 - 12.03.2021 r. opublikowała informacje o wycofaniu czterech produktów z powodu obecności nieautoryzowanego w UE tlenku etylenu w imbirze, który był składnikiem tych produktów. 

Wśród wycofanych produktów są indyjskie mieszanki przypraw, zupa dyniowa i "wegetariańskie klopsiki".

 

Tlenek etylenu w imbirze

Zdecydowana większość wycofań spowodowanych wykryciem tlenku etylenu dotyczy sezamu i produktów zawierających sezam w swoim składzie. Tym razem tlenek etylenu został wykryty w imbirze, który był składnikiem następujących produktów:

  • mieszanki przypraw Bio Mix Chana Masala marki Beltane
  • mieszanki przypraw Bio Mix Thaise Curry marki Beltane
  • "wegetariańskich klopsików" Boulettes Biologiques Vegetariennes marki Vivera
  • zupy dyniowej "Super Soep Pompoen" marki PUUR Rineke

Ponadto te wycofane produkty były oznaczone certyfikatami produkcji ekologicznej. Wspomniane wycofania były następstwem powiadomienia przekazanego za pośrednictwem systemu RASFF.

Źródło: https://www.favv-afsca.be/consommateurs/rappelsdeproduits/

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Eko Food Fraud Tlenek etylenu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.