Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Regionalne włoskie kiełbasy z zafałszowanego mięsa mielonego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Władze włoskie w mieście Bra wykryły 3 sklepy mięsne, które fałszowały produkty mięsne. Śledztwo zostało wszczęte pod koniec 2019 roku, kiedy to karabinierzy NAS stwierdzili u lokalnych rzeźników znaczną obecność siarczynów w próbkach wołowego mięsa mielonego, przeznaczonego do produkcji lokalnej kiełbasy "Salsiccii di Bra". Dalsze działania zapobiegawcze i kolejne kontrole, przeprowadzone przez miejscowych karabinierów ujawniły ponowne popełnienie przestępstwa przez właścicieli trzech lokalnych sklepów mięsnych.

Fałszowanie świeżego mięsa siarczynami

Jak podaje Włoskie Ministerstwo Zdrowia, stosowanie siarczynów w świeżej mielonej wołowinie jest często wykorzystywane w celu jej zakonserwowania, co jest czynnością zakazaną prawnie. Dodatek ten pozwala na zachowanie przez długi czas atrakcyjnego koloru mięsa, dzięki czemu mięso oraz finalne produkty stają się bardziej atrakcyjne dla konsumentów. Ponadto nadmierne stężenie siarczynów może nieść poważne konsekwencje zdrowotne ze względu na reakcje alergiczne i nietolerancji.

Źródło: http://www.salute.gov.it/portale/news/p3_2_1_2_1.jsp?lingua=italiano&menu=notizie&p=nas&id=2142

 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn