Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Regionalne włoskie kiełbasy z zafałszowanego mięsa mielonego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Władze włoskie w mieście Bra wykryły 3 sklepy mięsne, które fałszowały produkty mięsne. Śledztwo zostało wszczęte pod koniec 2019 roku, kiedy to karabinierzy NAS stwierdzili u lokalnych rzeźników znaczną obecność siarczynów w próbkach wołowego mięsa mielonego, przeznaczonego do produkcji lokalnej kiełbasy "Salsiccii di Bra". Dalsze działania zapobiegawcze i kolejne kontrole, przeprowadzone przez miejscowych karabinierów ujawniły ponowne popełnienie przestępstwa przez właścicieli trzech lokalnych sklepów mięsnych.

Fałszowanie świeżego mięsa siarczynami

Jak podaje Włoskie Ministerstwo Zdrowia, stosowanie siarczynów w świeżej mielonej wołowinie jest często wykorzystywane w celu jej zakonserwowania, co jest czynnością zakazaną prawnie. Dodatek ten pozwala na zachowanie przez długi czas atrakcyjnego koloru mięsa, dzięki czemu mięso oraz finalne produkty stają się bardziej atrakcyjne dla konsumentów. Ponadto nadmierne stężenie siarczynów może nieść poważne konsekwencje zdrowotne ze względu na reakcje alergiczne i nietolerancji.

Źródło: http://www.salute.gov.it/portale/news/p3_2_1_2_1.jsp?lingua=italiano&menu=notizie&p=nas&id=2142

 

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.