Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Olej palmowy zafałszowany barwnikiem Sudan IV

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA) 1 lutego 2021 r. poinformowała o wycofaniu przez firmę  Crestar Healthcare Group Ltd. nigeryjskiego oleju palmowego marki Obiji z powodu zafałszowania barwnikiem Sudan IV.

Nadal aktualne fałszowanie barwnikami Sudan

Publikując codziennie informacje o zafałszowaniach żywności w bazie Probase360 zauważamy nowe sposoby fałszowania żywności, ale regularnie dostrzegamy też powroty klasycznych przypadków. Obecność barwnika Sudan IV w oleju palmowym jest bardzo znanym przykładem fałszowania żywności i tego typu zafałszowania były szczególnie popularne w latach 2003-2006 (RASFF). Jak widać ta zakazana praktyka jest nadal stosowana, pomimo walki z zafałszowaniami żywności na całym świecie. Każdego roku wycofywane są kolejne produkty z powodu wykrycia obecności barwników Sudan. Tym razem zafałszowany produkt trafił do Kanady, aczkolwiek analizując portal RASFF można wywnioskować, że barwniki Sudan wykrywane są również w UE – głównie w przyprawach i oleju palmowym, które pochodzą z krajów spoza UE (głównie z Azji i Afryki).

Baza Probase360

Analiza ryzyka to podstawowe narzędzie zapobiegania zafałszowaniom żywności. Żeby wykonać analizę niezbędne są wiarygodne dane. Przypadki zafałszowań żywności z całego świata zbieramy i klasyfikujemy na bieżąco w bazie Probase360, narzędzia statystyczne bazy umożliwiają określenie trendów. Do bazy dodajemy tabele ryzyka krajów oraz zgodny z wymogami GFSI półautomatyczny plik excel.

Zwiększ poziom bezpieczeństwa swoich produktów korzystając z Probase360 i Strefy Managera FoodFakty

Źródło: https://www.inspection.gc.ca/food-recall-warnings-and-allergy-alerts/2021-02-01-r14220/eng/1612462969057/1612462974125

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe Wycofania z rynku

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.