Olej palmowy zafałszowany barwnikiem Sudan IV
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
10.02.2021
Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA) 1 lutego 2021 r. poinformowała o wycofaniu przez firmę Crestar Healthcare Group Ltd. nigeryjskiego oleju palmowego marki Obiji z powodu zafałszowania barwnikiem Sudan IV.
Nadal aktualne fałszowanie barwnikami Sudan
Publikując codziennie informacje o zafałszowaniach żywności w bazie Probase360 zauważamy nowe sposoby fałszowania żywności, ale regularnie dostrzegamy też powroty klasycznych przypadków. Obecność barwnika Sudan IV w oleju palmowym jest bardzo znanym przykładem fałszowania żywności i tego typu zafałszowania były szczególnie popularne w latach 2003-2006 (RASFF). Jak widać ta zakazana praktyka jest nadal stosowana, pomimo walki z zafałszowaniami żywności na całym świecie. Każdego roku wycofywane są kolejne produkty z powodu wykrycia obecności barwników Sudan. Tym razem zafałszowany produkt trafił do Kanady, aczkolwiek analizując portal RASFF można wywnioskować, że barwniki Sudan wykrywane są również w UE – głównie w przyprawach i oleju palmowym, które pochodzą z krajów spoza UE (głównie z Azji i Afryki).
Baza Probase360
Analiza ryzyka to podstawowe narzędzie zapobiegania zafałszowaniom żywności. Żeby wykonać analizę niezbędne są wiarygodne dane. Przypadki zafałszowań żywności z całego świata zbieramy i klasyfikujemy na bieżąco w bazie Probase360, narzędzia statystyczne bazy umożliwiają określenie trendów. Do bazy dodajemy tabele ryzyka krajów oraz zgodny z wymogami GFSI półautomatyczny plik excel.
Zwiększ poziom bezpieczeństwa swoich produktów korzystając z Probase360 i Strefy Managera FoodFakty
Źródło: https://www.inspection.gc.ca/food-recall-warnings-and-allergy-alerts/2021-02-01-r14220/eng/1612462969057/1612462974125
Wybierz obszar:
Bezpieczeństwo żywności
Food Fraud
Inspekcje Państwowe
Wycofania z rynku
Autor: Michał Snopkiewicz
Przeczytaj także
-
28.01.2021
Dzięki tej inwestycji Kanada będzie miała jeden z najnowocześniejszych i najbardziej skutecznych systemów bezpieczeństwa żywności oraz ochrony roślin i zwierząt na świecie, co jeszcze bardziej wzmocni reputację Kanady jako zaufanego partnera handlowego.
Czytaj więcej
-
27.01.2021
Urzędnicy Włoskiej Agencji Celnej i Monopolistycznej przejęli ponad 22 tony świeżych granatów z powodu fałszowania pochodzenia.
Czytaj więcej
-
12.01.2021
Wyniki działań CFIA, prowadzonych w latach 2019-2020 i ukierunkowanych na wykrywanie zafałszowań miodu poprzez dodatek cukrów obcych. Analizy 275 próbek przeprowadzono metodami SIRA i NMR.
Czytaj więcej