Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Raport CFIA: Wyniki nadzoru nad autentycznością miodu w latach 2019-2020

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA) prowadziła w latach 2019-2020 działania nadzorcze, mające na celu wykrywanie miodu zafałszowanego cukrami obcymi. Kontrolom poddano produkty krajowe i importowane. Pobieranie próbek, badania i współpraca były podobne do nadzoru prowadzonego w latach 2018-2019 r. Każda próbka była badana przy użyciu zarówno analizy proporcji stabilnych izotopów (SIRA), jak i magnetycznego rezonansu jądrowego (NMR).

Przebadano 275 próbek miodu metodami SIRA i NMR

W całej Kanadzie zebrano 275 próbek miodu i zbadano je pod kątem zafałszowania cukrami obcymi, stosując metody analizy proporcji stabilnych izotopów (SIRA) i jądrowego rezonansu magnetycznego (NMR). W latach 2019-20 podejście do pobierania próbek różniło się od poprzedniego roku tym, że przeprowadzono 2 rodzaje pobierania próbek.

Ukierunkowane pobieranie próbek

Inspektorzy CFIA zebrali 127 próbek, w przypadku których prawdopodobieństwo wystąpienia niezgodności było większe. Prawdopodobieństwo oceniono na podstawie czynników ryzyka, takich jak: historia niezgodności, luki w działaniach zapobiegawczych, nietypowe wzorce handlowe. Próbki pobrano z jednoskładnikowych produktów miodowych, takich jak miód luzem i miód do dalszego przetwarzania od importerów oraz niewielką część od zakładów krajowych.

Wyniki:

  • 127 próbek - 16 pochodziło z Kanady, 111 z importu
  • 110 próbek spełniło normy, zarówno w przypadku analiz metodą SIRA jak i NMR: 86,6% (110/127)
  • 17 próbek nie spełniło norm: 13,3% (17/127) – według jednej lub obu metod
  • Z tych 17 niezadowalających wyników 16 to próbki miodu z importu, a 1 z Kanady

Należy zauważyć, że w ramach ukierunkowanego pobierania próbek inspektorzy CFIA opierali się na czynnikach ryzyka braku zgodności, dlatego uzyskane wyniki wskazują na niższy poziom zgodności i nie są reprezentatywne dla całego rynku kanadyjskiego.

Pobieranie w ramach monitorowania rynku

CFIA zleciła niezależnej stronie trzeciej pobranie 148 próbek miodu od sprzedawców detalicznych z różnych miast Kanady w ramach monitorowania zgodności rynku przez CFIA. Celem była ocena ogólnej zgodności. Wszystkie próbki zostały pobrane z miodów jednoskładnikowych, które są sprzedawane konsumentom. Wyniki tych badań są wykorzystywane przez CFIA do przeprowadzania ukierunkowanego pobierania próbek, w przypadku których niezgodność jest najbardziej prawdopodobna.

Wyniki:

  • 148 próbek - 103 pochodziło z Kanady, 45 z importu
  • 145 próbek spełniło normy, zarówno metodą SIRA, jak i NMR: 98% (145/148)
  • 3 próbki nie spełniły norm: 2% (3/148) - według jednej lub obu metod
  • 3 z tych niezadowalających wyników były próbkami miodów z importu

Regulacje

Kontrole i działania wykonawcze CFIA zostały przeprowadzone zgodnie z:

  • Ustawą o bezpiecznej żywności dla Kanadyjczyków; przepisami dotyczącymi bezpiecznej żywności dla Kanadyjczyków
  • Ustawą o żywności i lekach; przepisami dotyczącymi żywności i leków

Egzekwowanie

W wyniku działań CFIA nie dopuszczono do sprzedaży na kanadyjskim rynku około 83 ton zafałszowanego miodu w okresie od 1 kwietnia 2019 r. do 31 marca 2020 r. Działania w zakresie kontroli i egzekwowania przepisów przez pracowników CFIA opierają się na Standardowym Procesie Reagowania. Są one rozpatrywane indywidualnie dla każdego przypadku, biorąc pod uwagę szkody spowodowane brakiem zgodności. CFIA przypomina o wymogach regulacyjnych i obowiązku posiadania prewencyjnych planów kontroli, mających na celu ograniczenie ryzyka i zapobieganie ponownemu wystąpieniu niezgodności.

CFIA publikuje co kwartał informacje dotyczące działań w zakresie przestrzegania i egzekwowania przepisów. Obejmują one sprawozdania dotyczące produktów żywnościowych niespełniających norm oraz wycofanych.

Dalsze działania

CFIA będzie kontynuować opartą na analizie ryzyka kontrolę i nadzór nad produktami żywnościowymi wysokiego ryzyka, aby pomóc Kanadyjczykom zweryfikować, czy produkty żywnościowe są zgodne z normami.  Agencja będzie też współpracować z przemysłem, aby przypomnieć o odpowiedzialności za przestrzeganie przepisów dotyczących żywności.

Źródło: https://www.inspection.gc.ca/science-and-research/our-research-and-publications/report/eng/1606943368540/1606943368853

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.