Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Fałszowanie składników botanicznych - jak niektórzy dostawcy próbują oszukać powszechnie stosowane techniki analityczne

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Czasopismo naukowe Acta Horticulturae opublikowało artykuł napisany przez członków Programu Zapobiegania Fałszerstwom Botanicznym (BAPP) Amerykańskiej Rady Botanicznej (ABC). W artykule opisano niektóre z praktyk fałszowania, które mają na celu oszukanie powszechnie stosowanych technik analitycznych, wykorzystywanych do oceny ziół i składników botanicznych.

Oszukiwanie metod analitycznych

W artykule opisano w jaki sposób pozbawieni skrupułów producenci sfałszowanych składników botanicznych tworzą ekstrakty, które mają oszukać główne laboratoryjne metody analityczne: spektrofotometrię UV/Vis, chromatografię gazową, wysokowydajne metody chromatografii cieczowej. Przedstawiono przykłady oszukiwania wymienionych metod analitycznych na przykładzie 15 różnych składników.

Celem jest wyeliminowanie zafałszowań

ABC przedstawia program BAPP jako jeden z głównych obszarów zaangażowania rady botanicznej, w którym podejmowane są wysiłki w celu ograniczenia oraz wyeliminowania fałszerstw i oszustw na rynku, aby konsumenci mogli mieć dostęp do wiarygodnych produktów, wytworzonych z autentycznych składników roślinnych.

Rodzaje zafałszowań i fałszowane składniki roślinne

Każdy rodzaj składnika, ekstraktu lub gotowego produktu handlowego może zostać rozcieńczony, wzbogacony w niedozwolony sposób lub całkowicie zastąpiony składnikami o niższej jakości lub niebezpiecznymi substancjami chemicznymi w celu obniżenia kosztów. Wśród uwzględnionych składników w opracowaniu znajdują się m.in.: ekstrakty z owoców czarnej borówki, korzenie/kłącza pluskwicy groniastej, owoc żurawiny, ekstrakt z liści miłorzębu japońskiego, owoc boczni piłkowanej, dziurawiec zwyczajny.

Źródła:

  1. American Botanical Council
  2. ISHS Acta Horticulturae

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.