Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Fałszowanie składników botanicznych - jak niektórzy dostawcy próbują oszukać powszechnie stosowane techniki analityczne

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Czasopismo naukowe Acta Horticulturae opublikowało artykuł napisany przez członków Programu Zapobiegania Fałszerstwom Botanicznym (BAPP) Amerykańskiej Rady Botanicznej (ABC). W artykule opisano niektóre z praktyk fałszowania, które mają na celu oszukanie powszechnie stosowanych technik analitycznych, wykorzystywanych do oceny ziół i składników botanicznych.

Oszukiwanie metod analitycznych

W artykule opisano w jaki sposób pozbawieni skrupułów producenci sfałszowanych składników botanicznych tworzą ekstrakty, które mają oszukać główne laboratoryjne metody analityczne: spektrofotometrię UV/Vis, chromatografię gazową, wysokowydajne metody chromatografii cieczowej. Przedstawiono przykłady oszukiwania wymienionych metod analitycznych na przykładzie 15 różnych składników.

Celem jest wyeliminowanie zafałszowań

ABC przedstawia program BAPP jako jeden z głównych obszarów zaangażowania rady botanicznej, w którym podejmowane są wysiłki w celu ograniczenia oraz wyeliminowania fałszerstw i oszustw na rynku, aby konsumenci mogli mieć dostęp do wiarygodnych produktów, wytworzonych z autentycznych składników roślinnych.

Rodzaje zafałszowań i fałszowane składniki roślinne

Każdy rodzaj składnika, ekstraktu lub gotowego produktu handlowego może zostać rozcieńczony, wzbogacony w niedozwolony sposób lub całkowicie zastąpiony składnikami o niższej jakości lub niebezpiecznymi substancjami chemicznymi w celu obniżenia kosztów. Wśród uwzględnionych składników w opracowaniu znajdują się m.in.: ekstrakty z owoców czarnej borówki, korzenie/kłącza pluskwicy groniastej, owoc żurawiny, ekstrakt z liści miłorzębu japońskiego, owoc boczni piłkowanej, dziurawiec zwyczajny.

Źródła:

  1. American Botanical Council
  2. ISHS Acta Horticulturae

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn