Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Hiszpańskie władze zlikwidowały jedną z największych grup przestępczych fałszujących whisky

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Hiszpańska Gwardia Cywilna wraz z Agencją Podatkową zlikwidowały jedną z największych grup przestępczych odpowiedzialnych za produkcję i dystrybucję nielegalnej whisky.

Hiszpańsko-azjatycka grupa przestępców prowadziła swoją działalność w La Rioja, Jaén i w Ciudad Real. Hiszpańskie władze wyliczyły, że w przypadku powodzenia całej operacji przestępcy mogli wyrządzić szkody finansowe o łącznej wartości ponad 4,6 mln euro, z czego około 3,8 mln euro dotyczyłoby producenta podrabianej przez przestępców marki (nie podano jakiej).

Ogromna ilość zafałszowanej whisky i opakowań

W trakcie postępowania wykryto ogromną ilość sfałszowanych materiałów i surowców importowanych z Chin, które wykorzystywano do podrabiania whisky. Wśród przejętych towarów znajdowało się około 300 000 podrobionych pustych butelek whisky, 171 200 sfałszowanych banderol, 18 400 zakrętek i ponad 27 000 pudełek kartonowych z logo znanej marki. Ponadto skonfiskowano 9550 litrów alkoholu przeznaczonego do wytworzenia fałszywego produktu, 11 200 litrów przygotowanej i gotowej do butelkowania whisky, a także 36 460 litrów już zabutelkowanej whisky.

Proces fałszowania whisky

Przestępcy korzystali z osoby prawnej związanej z dystrybucją napojów alkoholowych w La Rioja. Pierwsza siedziba przestępców zlokalizowana została w Ciudad Real. Zarządzana była przez azjatyckiego biznesmena, który sprowadzał z Azji sfałszowane banderole oraz podrobione butelki, etykiety i zakrętki.

Butelki i nakrętki wysyłane były do drugiej siedziby, która znajdowała się w La Rioja. W tym miejscu mieszanina alkoholowa była przygotowywana, a następnie butelkowana. Zabutelkowana whisky wysyłana była do Ciudad Real, gdzie umieszczano etykiety i banderole. W tym miejscu produkt był już gotowy do dystrybucji. Przestępcy przygotowali linię dystrybucyjną w prowincji Jaén  w celu ostatecznej sprzedaży podrobionych towarów. Władze aresztowały 14 osób.

Źródło: https://www.guardiacivil.es/es/prensa/noticias/7684.html

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Przemysł napojowy

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.