Przejęcie 9-ciu ton nieidentyfikowalnej żywności we Włoszech
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
25.11.2020
Włoska Guardia di Finanza przejęła 16 listopada 9 ton nieidentyfikowalnej żywności, której pochodzenie zostało sfałszowane. Zafałszowana żywność została znaleziona w magazynie zlokalizowanym w mieście Cologno Monzese.
Nieidentyfikowalna żywność, fałszowanie pochodzenia i obecność owadów
Towary z różnych krajów zostały przepakowane w opakowania z fałszywym oznaczeniem pochodzenia „Made in Peru” i miały trafić do okolicznych restauracji etnicznych. Wśród zajętych produktów wymieniono: zboża, ryż, kukurydzę, przyprawy, ziemniaki, rośliny strączkowe, warzywa.
Ponadto oficerowie stwierdzili naruszenia związane ze złymi warunkami sanitarno-higienicznymi oraz obecność owadów na terenie magazynu.
Przejęcie alkoholu
W trakcie operacji znaleziono także ponad 1800 butelek alkoholu (rum, wódka, piwo) importowanego spoza Unii Europejskiej, a dzięki przeglądowi dokumentacji finansiści potwierdzili nieopłacenie podatku akcyzowego od tych trunków.
Źródło: https://www.ciaocomo.it/2020/11/16/blitz-della-finanza-di-como-nel-deposito-di-alimenti-etnici-9-tonnellate-di-merce-sequestrata/204450/
Wybierz obszar:
Food Fraud
Autor: Michał Snopkiewicz
Przeczytaj także
-
16.11.2020
Substytucja i dodatek barwników to najczęstsze sposoby fałszowania przypraw. Według pracowników Jednostki ds. Wykrywania i Zapobiegania Oszustwom Żywnościowym metody analityczne są kluczem do zapobiegania fałszowaniu żywności.
Czytaj więcej
-
04.11.2020
Kolejny przypadek celowego wprowadzania do obrotu żywności niezdatnej do spożycia. Tym razem sprawa dotyczy holenderskiej firmy, która świadomie dystrybuowała rośliny strączkowe o nadmiernej...
Czytaj więcej
-
02.11.2020
Krajowe Biuro ds. Winorośli i Produktów Winiarskich (ONVPV) wykorzystuje najnowsze holograficzne etykiety, aby promować pochodzenie swoich regionalnych win i chronić pijących przed potencjalnymi podróbkami.
Czytaj więcej