Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zapobieganie oszustwom żywnościowym – Europejska walka z fałszowaniem przypraw

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Przyprawy znajdują się wśród najstarszych produktów spożywczych na świecie i niezmiennie cieszą się dużą popularnością. Fałszerze chcąc dodatkowo zarobić, często próbują dokonywać substytucji i sprzedawać gorszej jakości produkty jako oryginalne.

Identyfikacja i zapobieganie fałszowaniu przypraw

Dziennikarze Euronews spotkali się z właścicielem sklepu z przyprawami oraz naukowcami z jednostki ds. wykrywania fałszerstw Wspólnego Centrum Badawczego (JRC), aby dowiedzieć się więcej na temat możliwości zidentyfikowania i powstrzymania oszustw.

Wysokie ryzyko w przypadku zmielonych przypraw

Sprzedaż ziół i przypraw to codzienna działalność dla Alexandre Veuve’a, właściciela prestiżowego sklepu w Belgii (Le Tour du Monde en Épices-Waterloo) i eksperta od przypraw.

Veuve zawsze gwarantuje, że sprzedawane przez niego produkty są najwyżej jakości i doskonale wie, że oszustwo jest bardzo powszechnym ryzykiem na rynku ziół i przypraw. Wśród najczęściej fałszowanych przypraw ekspert wymienił szafran oraz wszystkie sproszkowane przyprawy, ponieważ oszustom łatwiej ingerować w zmielony produkt. Dlatego właściciel prestiżowego sklepu woli przygotowywać własne proszki i kupuje przyprawy w całości.

Europejska jednostka ds. oszustw żywnościowych

W jednym z obiektów Wspólnego Centrum Badawczego (JRC) Komisji Europejskiej w Belgii znajduje się Jednostka ds. Wykrywania i Zapobiegania Oszustwom Żywnościowym. To tutaj zespoły naukowców analizują próbki importowanych do Europy przypraw, przy użyciu najnowocześniejszych technologii.

Jedną z dostępnych metod jest analiza DNA. Mapa genetyczna przyprawy może wskazywać, czy obecne są obce elementy biologiczne. Najczęstsze rodzaje oszustw to stosowanie tańszych roślin lub dodawanie barwników, aby przyprawa wyglądała bardziej atrakcyjnie lub autentycznie.

Biolog Molekularny europejskiej jednostki wymienił przykłady wykrytych oszustw:

- krokosz barwierski jako szafran

- zmielona i zabarwiona papryka jako kurkuma

Analiza zafałszowań przypraw z wykorzystaniem spektroskopii

Wykrywanie oszustw opiera się na zestawie protokołów dochodzeniowych, z których każdy odsłania część zagadki. Metoda spektroskopii jest jedną ze skuteczniejszych metod w wykrywaniu oszustw żywnościowych. Nie wymaga specjalnego przygotowania próbki i pozwala na uzyskanie szybkiego wyniku, poprzez badanie próbki za pomocą wiązki lasera. Wyniki dla czystej żywności i zafałszowanej różnią się między sobą.

Rentgenowska spektroskopia fluorescencyjna ujawnia czy w próbce znajdują się materiały nieorganiczne, np. piasek.

Chromatografia cieczowa i tandemowy spektrometr mas pozwalają ustalić, poprzez oddzielenie cząsteczek, czy są obecne ślady zewnętrznych barwników.

Te same techniki są również wykorzystywane do tworzenia tzw. chemicznych odcisków palców (ang. fingerprints) przypraw, które mogą następnie dostarczyć jeszcze bardziej szczegółowych informacji o charakterze próbki.

Jeśli zafałszowanie zostanie potwierdzone, można podjąć pewne działania. Kolejnym krokiem może być wysłanie inspektorów w celu skontrolowania przedsiębiorstwa i ustalenia pochodzenia. Inspektorzy w ramach kontroli sprawdzają księgi, przeglądają dokumenty przewozowe i ustalają łańcuch identyfikowalności.

 

Łańcuch dostaw produkcji i dystrybucji przypraw jest rozłożony na różne kraje, co komplikuje kontrole. Na rozwijającym się rynku o zasięgu globalnym stosowanie technik analitycznych jest kluczem do poświadczania jakości produktu.

Źródło: Euronews

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.