Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Niedozwolone barwniki sudanowe w kurkumie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Centrum Bezpieczeństwa Żywności z Hongkongu (CFS) wykryło obecność barwników sudanowych w mielonej kurkumie w ilości 0,22 ppm. Barwniki te są niedozwolone do stosowania w żywności. Produkt sprzedawany był w 50 gramowych szklanych opakowaniach jako mielona kurkuma (Ground Turmeric) pod marką Nguan Soon z Tajlandii. Dystrybutorem jest Brilliant Sky Trading Limited, a decyzja została opublikowana 8 października 2020 r.

O marce Nguan Soon

Firma odpowiedzialna za wyżej wymienioną markę powstała w 1954 roku, jest firmą transparentną i teoretycznie można ją uznać za zaufaną. Jej produkty były wielokrotnie nagradzane, m. in. dzięki kontroli jakości. Firma kieruje się ścisłymi zasadami kontroli jakości, aby zapewnić utrzymanie najwyższych standardów higieny w całym procesie produkcyjnym. Jednakże władze Hongkongu wykryły w mielonej kurkumie Ngaun Soon obecność niedozwolonych barwników sudanowych, co należy uznać za fałszowanie żywności. Władze Hongkongu nie podały szczegółów i nie znamy dokładnego procesu fałszowania tego produktu, ale należy mieć na uwadze, że na rynek mogą trafić zafałszowane produkty od zaufanych producentów.

Baza Probase360

Analiza ryzyka to podstawowe narzędzie zapobiegania zafałszowaniom żywności. Żeby wykonać analizę niezbędne są wiarygodne dane. Przypadki zafałszowań żywności z całego świata zbieramy i klasyfikujemy na bieżąco w bazie Probase360, narzędzia statystyczne bazy umożliwiają określenie trendów. Do bazy dodajemy tabele ryzyka krajów oraz zgodny z wymogami GFSI półautomatyczny plik excel.
Zwiększ poziom bezpieczeństwa swoich produktów, więcej informacji o Probase360 znajduje się  tutaj

 

RAPORT PROBASE360 ANALIZY FOOD FRAUD WRZESIEŃ 2020

 

Źródło: https://www.cfs.gov.hk/english/press/20201008_8170.html

 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn