Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Niedozwolone barwniki sudanowe w kurkumie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Centrum Bezpieczeństwa Żywności z Hongkongu (CFS) wykryło obecność barwników sudanowych w mielonej kurkumie w ilości 0,22 ppm. Barwniki te są niedozwolone do stosowania w żywności. Produkt sprzedawany był w 50 gramowych szklanych opakowaniach jako mielona kurkuma (Ground Turmeric) pod marką Nguan Soon z Tajlandii. Dystrybutorem jest Brilliant Sky Trading Limited, a decyzja została opublikowana 8 października 2020 r.

O marce Nguan Soon

Firma odpowiedzialna za wyżej wymienioną markę powstała w 1954 roku, jest firmą transparentną i teoretycznie można ją uznać za zaufaną. Jej produkty były wielokrotnie nagradzane, m. in. dzięki kontroli jakości. Firma kieruje się ścisłymi zasadami kontroli jakości, aby zapewnić utrzymanie najwyższych standardów higieny w całym procesie produkcyjnym. Jednakże władze Hongkongu wykryły w mielonej kurkumie Ngaun Soon obecność niedozwolonych barwników sudanowych, co należy uznać za fałszowanie żywności. Władze Hongkongu nie podały szczegółów i nie znamy dokładnego procesu fałszowania tego produktu, ale należy mieć na uwadze, że na rynek mogą trafić zafałszowane produkty od zaufanych producentów.

Baza Probase360

Analiza ryzyka to podstawowe narzędzie zapobiegania zafałszowaniom żywności. Żeby wykonać analizę niezbędne są wiarygodne dane. Przypadki zafałszowań żywności z całego świata zbieramy i klasyfikujemy na bieżąco w bazie Probase360, narzędzia statystyczne bazy umożliwiają określenie trendów. Do bazy dodajemy tabele ryzyka krajów oraz zgodny z wymogami GFSI półautomatyczny plik excel.
Zwiększ poziom bezpieczeństwa swoich produktów, więcej informacji o Probase360 znajduje się  tutaj

 

RAPORT PROBASE360 ANALIZY FOOD FRAUD WRZESIEŃ 2020

 

Źródło: https://www.cfs.gov.hk/english/press/20201008_8170.html

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.