Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Centrum Bezpieczeństwa Żywności z Hongkongu (CFS) wykryło obecność barwników sudanowych w mielonej kurkumie w ilości 0,22 ppm. Barwniki te są niedozwolone do stosowania w żywności. Produkt sprzedawany był w 50 gramowych szklanych opakowaniach jako mielona kurkuma (Ground Turmeric) pod marką Nguan Soon z Tajlandii. Dystrybutorem jest Brilliant Sky Trading Limited, a decyzja została opublikowana 8 października 2020 r.
O marce Nguan Soon
Firma odpowiedzialna za wyżej wymienioną markę powstała w 1954 roku, jest firmą transparentną i teoretycznie można ją uznać za zaufaną. Jej produkty były wielokrotnie nagradzane, m. in. dzięki kontroli jakości. Firma kieruje się ścisłymi zasadami kontroli jakości, aby zapewnić utrzymanie najwyższych standardów higieny w całym procesie produkcyjnym. Jednakże władze Hongkongu wykryły w mielonej kurkumie Ngaun Soon obecność niedozwolonych barwników sudanowych, co należy uznać za fałszowanie żywności. Władze Hongkongu nie podały szczegółów i nie znamy dokładnego procesu fałszowania tego produktu, ale należy mieć na uwadze, że na rynek mogą trafić zafałszowane produkty od zaufanych producentów.
Baza Probase360
RAPORT PROBASE360 ANALIZY FOOD FRAUD WRZESIEŃ 2020
Źródło: https://www.cfs.gov.hk/english/press/20201008_8170.html
Przeczytaj także
Agencje FSA I FSS opublikowały ocenę przestępstw żywnościowych w Wielkiej Brytanii. Przedstawiono m.in. działania priorytetowe i kluczowe obszary zagrożenia.
W II połowie września 2020 r. odnotowaliśmy kilka przypadków zafałszowań w sektorze ryb i owoców morza
Francja, DGCCRF opublikowała wyniki kontroli mięsa i produktów mięsnych. Sprawdzono łącznie 1926 przedsiębiorstw...