Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ponad 30% niezgodności w etykietowaniu i identyfikowalności mięsa we Francji

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Francja, Dyrekcja Generalna ds. Konkurencji, Konsumentów i Kontroli Nadużyć Finansowych (DGCCRF) w sierpniu 2020 roku opublikowała wyniki kontroli mięsa i produktów mięsnych z 2018 roku, kiedy to sprawdzono 1926 przedsiębiorstw (duże i średnie sklepy, rzeźnie, hurtownie, zakłady rozbioru i przetwórstwa, hodowcy prowadzący sprzedaż bezpośrednią, restauracje). Kontrolom poddano wołowinę, cielęcinę, baraninę, wieprzowinę, drób.

 

Niezgodności w etykietowaniu i identyfikowalności mięsa

Zastrzeżenia dotyczyły głównie etykietowania i identyfikowalności produktów. Odsetek niezgodności przekracza 30%. Niezależnie od sposobu dystrybucji stwierdzono fałszowanie pochodzenia - zagraniczne mięso sprzedawano jako francuskie. Dalsze zastrzeżenia dotyczyły błędnych informacji o rasie, regionalnym pochodzeniu oraz niewłaściwego stosowania znaków jakości. Wykryte problemy z identyfikowalnością to niewystarczająca wiedza kierowników rzeźni, nieprzeszkolony personel, brak samokontroli procedur identyfikowalności, nie sprawdzanie informacji załączonych do partii produktów (np. numerów serii).

Wnioski DGCCRF z kontroli

W przypadku stwierdzenia niedociągnięć w procedurach identyfikowalności mięsa nie jest możliwe zapewnienie rzetelności informacji dostarczanych konsumentom, a domniemane cechy produktu nie mogą zostać zagwarantowane. Według DGCCRF specjaliści muszą być świadomi problemów związanych z wdrażaniem wiarygodnych procedur identyfikowalności w swoich zakładach. DGCCRF ponownie przeprowadzi kontrole w 2020 r.

Informacje o zafałszowaniach żywności i opakowań wprowadzamy na bieżąco do bazy Probase360 FoodFraud Scan.

Źródło: DGCCRF

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Przemysł mięsny

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.