Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Substytucja pistacji zielonym groszkiem i szpinakiem

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Według tureckich naukowców z Uniwersytetu Hacettepe pistacje często są poddawane fałszowaniu ze względu na wysoki popyt oraz ich wartość. Fałszowanie dotyczy częściowej substytucji pistacji w wyrobach cukierniczych, w tym w bakławie czy chałwie. Pistacje w wyrobach cukierniczych najczęściej zastępowane są zielonym groszkiem i szpinakiem ze względu na ich właściwości organoleptyczne, podobieństwo kolorów oraz cenę.

Opracowana metoda wykrywania

Naukowcy przeprowadzili badanie, którego celem było opracowanie techniki oznaczania zafałszowań zawartości orzechów pistacjowych, które zastępowane są zielonym groszkiem i szpinakiem. Do wykrywania zafałszowań naukowcy opracowali metodę spektroskopii NIR z analizą chemometryczną. Uzyskane wyniki analiz wykazały, że jest to nieinwazyjna, szybka i prosta metoda do określania zafałszowań pistacji zielonym groszkiem i szpinakiem.

Źródło: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002364382030997X

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn