Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Na stronie Komisji Europejskiej 8 września opublikowano podsumowanie zafałszowań żywności z okresu lipiec-sierpień 2020. Najwięcej przypadków dotyczyło fałszowania ryb. Naszą uwagę zwróciła informacja o ekologicznych migdałach. Poprzednio informowaliśmy o zastępowaniu pistacji w wyrobach cukierniczych.
Nieidentyfikowalne ekologiczne migdały
We Włoszech karabinierzy z wydziału ds. Ochrony Rolno-Spożywczej (RAC) z Mesyny wraz z personelem Inspektoratu ds. Ochrony Jakości i Zwalczania Oszustw w Produktach Rolno-Spożywczych (ICQRF) z Katanii przejęli 97,7 ton ekologicznych migdałów, które były nieidentyfikowalne. Towar przejęto z firmy zlokalizowanej w prowincji Ragusa, a jego wartość oszacowano na 753 000 EUR. Firmę ukarano grzywną w wysokości zaledwie 1500 EUR.
Informacje o zafałszowaniach żywności i opakowań wprowadzamy na bieżąco do bazy Probase360 FoodFraud Scan.
Przeczytaj także
Według naukowców z Uniwersytetu Hacettepe pistacje w wyrobach cukierniczych często zastępowane są zielonym groszkiem i szpinakiem...
Rada Konsumentów z Hongkongu (Consumer Council) przeprowadziła badania na 15 modelach paczkowanych preparatów do żywienia niemowląt. Stwierdzono, że wszystkie były zanieczyszczenie 3-MCPD (3-monochloropropano-1,2-diol). EFSA ustaliła dawkę tolerowanego dziennego pobrania (TDI) dla tego związku.
Przejęcie we Włoszech 11 ton zafałszowanych winogron z Egiptu.