Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zafałszowania żywności - Nieidentyfikowalne ekologiczne migdały

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Na stronie Komisji Europejskiej 8 września opublikowano podsumowanie zafałszowań żywności z okresu lipiec-sierpień 2020. Najwięcej przypadków dotyczyło fałszowania ryb. Naszą uwagę zwróciła informacja o ekologicznych migdałach. Poprzednio informowaliśmy o zastępowaniu pistacji w wyrobach cukierniczych.

Nieidentyfikowalne ekologiczne migdały

We Włoszech karabinierzy z wydziału ds. Ochrony Rolno-Spożywczej (RAC) z Mesyny wraz z personelem Inspektoratu ds. Ochrony Jakości i Zwalczania Oszustw w Produktach Rolno-Spożywczych (ICQRF) z Katanii przejęli 97,7 ton ekologicznych migdałów, które były nieidentyfikowalne. Towar przejęto z firmy zlokalizowanej w prowincji Ragusa, a jego wartość oszacowano na 753 000 EUR. Firmę ukarano grzywną w wysokości zaledwie 1500 EUR.

Informacje o zafałszowaniach żywności i opakowań wprowadzamy na bieżąco do bazy Probase360 FoodFraud Scan.

Źródło: https://meridionews.it/articolo/88593/sequestrate-98-tonnellate-di-mandorle-biologiche-merce-dellazienda-di-ragusa-valeva-753mila-euro/

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn