Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przestępstwa żywnościowe w Wielkiej Brytanii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Krajowa Jednostka ds. Przestępstw Żywnościowych (NFCU) Food Standards Agency (FSA) oraz Szkocka Jednostka ds. Przestępstw i Incydentów Żywnościowych (SFCIU) Food Standards Scotland (FSS) opublikowały ocenę przestępstw żywnościowych w Wielkiej Brytanii.

W ocenie Food Crime Strategic Assesment, dotyczącej przestępczości żywnościowej bada się obszary łańcucha dostaw żywności, które mogą być podatne na przestępstwa żywnościowe, a także identyfikuje pojawiające się zagrożenia, którym należy przeciwdziałać.

W ocenie stwierdzono, że większość przestępstw związanych z żywnością dotyczy dwóch szeroko zakrojonych działań. Pierwszym z nich jest sprzedaż produktów o niewielkiej lub zerowej wartości dla łańcucha żywnościowego jako produkty jadalne i dozwolone. Drugim działaniem jest sprzedaż żywności, napojów lub pasz nadających się do spożycia jako produkty o większej objętości lub o bardziej pożądanych cechach.

Zagrożenie pomimo stosunkowo wysokiego bezpieczeństwa

Szef NFCU Darren Davies podkreślił, że pomimo stosunkowo wysokiego bezpieczeństwa zagrożenie związane z oszustwami żywnościowymi jest realne na każdym etapie produkcji i dystrybucji:

„Nasza ocena pokazuje, że chociaż Wielka Brytania ma jedne z najbezpieczniejszych i najbardziej autentycznych produktów żywnościowych na świecie, to zagrożenie jakie stwarzają przestępcy pozostaje. Podatność na zagrożenia może istnieć w każdym miejscu na trasie od gospodarstwa rolnego do widelca, zarówno w Wielkiej Brytanii, jak i za granicą.

Jesteśmy zobowiązani do ochrony konsumentów oraz uczciwych przedsiębiorstw przed oszustwami związanymi z żywnością i jesteśmy gotowi przewodzić, koordynować lub wspierać zdecydowane działania przeciwko osobom popełniającym te przestępstwa. Ponieważ stoimy w obliczu nowych wyzwań, takich jak pandemia Covid-19, dążymy do stworzenia wrogiego środowiska dla osób popełniających przestępstwa żywnościowe i nadal będziemy współpracować z partnerami, aby zapewnić bezpieczeństwo i autentyczność żywności”.

Działania priorytetowe

NFCU określiła priorytetowe obszary prac na ten rok w swojej strategii kontroli. Obszary te obejmują zwalczanie sprzedaży niebezpiecznych produktów nieżywnościowych, przeznaczonych do spożycia przez ludzi, zapobieganie przedostawaniu się nielegalnych skorupiaków do łańcucha pokarmowego oraz zwiększenie wiedzy z zakresu wykorzystania platform internetowych do przestępstw żywnościowych. Jednostka będzie kontynuować współpracę z władzami lokalnymi, organami ścigania i przemysłem spożywczym, aby zapobiegać i chronić przed przypadkami przestępstw związanych z żywnością oraz podejmować działania w przypadku ich wystąpienia.

Wybrane wnioski z raportu Food Crime Strategic Assessment

  • Przestępstwa żywnościowe to złożony sektor przestępczości, w którym występuje wiele szczegółowych aspektów technicznych i różnych metodologii. W związku z tym utrzymanie obecnego stanu wiedzy na temat przestępstw i możliwych do wykorzystania słabych punktów może stanowić wyzwanie i jest procesem ciągłym;
  • Uznaje się, że kwestie oszustw w szerszym ujęciu nie zawsze mieszczą się w głównych interesach innych organów ścigania;
  • W środowisku przestępczości żywnościowej dostrzegamy zagrożenia wynikające z działań przestępców w granicach Wielkiej Brytanii, a także z nielegalnych działań producentów, przetwórców, dostawców lub handlowców działających za granicą;
  • Chociaż istnieją wyjątki, w większości przypadków przestępstwa żywnościowe w Wielkiej Brytanii popełniane są przez osoby z branży żywności i napojów. Dostęp do rynków jest oczywistym atutem dla przestępców;
  • Należy zwrócić szczególną uwagę na owoce morza, mięso i drób oraz nielegalny spalacz tłuszczu – 2,4-dinitrofenol;
  • Istnieją obszary, które uznano za kluczowe elementy zagrożenia, ale należy je lepiej zrozumieć. Należą do nich rola Internetu i handlu elektronicznego w przestępczości związanej z żywnością;
  • W walce z przestępstwami żywnościowymi istnieją trzy kluczowe linie obrony, których celem jest zapewnienie by żywność była bezpieczna i autentyczna. Swoją rolę powinny odegrać przedsiębiorstwa żywnościowe, organy regulacyjne i egzekwowania prawa oraz konsumenci, którzy dokonują przemyślanych zakupów i zgłaszają swoje obawy.

Produkty oraz tematy, które prawdopodobnie nadal będą się ujawniać w związku z działalnością przestępców żywnościowych w Wielkiej Brytanii lub wpływać na konsumentów i firmy

  • Czerwone mięso – kradzież zwierząt gospodarskich, wprowadzanie mięsa pochodzącego ze skradzionych lub nielegalnie ubitych zwierząt, brak identyfikowalności;
  • Produkty nieżywnościowe - przestępczość związana z wprowadzaniem do obrotu substancji niebezpiecznych do spożycia (związane z korzyściami, takimi jak spalanie tłuszczu lub właściwościami leczniczymi) jest wysoce szkodliwa, co w niektórych przypadkach prowadzi do zgonów lub poważnych chorób;
  • Owoce morza - nielegalne zbiory kontynuowane są wzdłuż wybrzeża Wielkiej Brytanii, po czym następuje wprowadzanie w błąd co do pochodzenia produktu w celu zabezpieczenia wejścia do łańcucha żywnościowego. Odnotowuje się różne skale zbiorów i drogi wprowadzania do obrotu nielegalnych produktów;
  • Alkohole - odnotowuje się dużą szkodliwość, ale niską częstotliwość fałszowania napojów spirytusowych alkoholami przemysłowymi oraz mniej szkodliwą, ale negatywną kwestię podrobionych win nie spełniających norm;
  • Produkty wysokiego ryzyka - nadal obserwuje się problemy związane ze środkami spożywczymi, które są powszechnie oceniane jako obarczone wysokim ryzykiem fałszowania żywności. Należą do nich oliwa z oliwek oraz niektóre zioła i przyprawy. Działalność w tych obszarach zwykle wiąże się z przestępczością za granicą, a nie w Wielkiej Brytanii;
  • Wśród produktów wysokiego ryzyka wymieniono ponadto ryby i jaja. Wyróżniono także następujące obszary: spełnianie wymagań określonych społeczności, fałszywe przedstawienie statusu premium lub pochodzenia, przekierowanie produktów odpadowych, e-commerce, oszustwa związane z dystrybucją w Europie;

Pełna treść raportu dostępna jest pod tym linkiem.

Baza Probase360

Przypadki zafałszowań żywności klasyfikujemy na bieżąco w bazie zafałszowań żywności Probase360, która wspomaga analizę ryzyka i pomaga w dostrzeganiu aktualnych trendów zafałszowań żywności. W jednym miejscu gromadzimy wszystkie kluczowe źródła z całego świata. Więcej informacji o Probase360 znajduje się tutaj

 

Źródło: https://www.food.gov.uk/news-alerts/news/fsa-and-fss-publish-assessment-of-food-crime-in-the-uk

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.