Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Fałszowanie szałwii liśćmi oliwki

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Naukowcy z Institute for Global Food Security Queen's University (Belfast) stwierdzili, że ponad 25% przebadanych przez nich próbek szałwii była zafałszowana. Badaniom poddano 19 próbek szałwii w okresie od sierpnia do września 2020 r. Próbki zakupiono w: sklepach internetowych, supermarketach oraz mniejszych niezależnych sklepach. Okazało się, że niektóre próbki zakupione w sklepach internetowych i mniejszych niezależnych sklepach były zafałszowane liśćmi oliwki i/lub liśćmi z innych drzew. Znalezione obce liście nie są uważane za szkodliwe dla zdrowia. Dobrą wiadomością jest to, że nie stwierdzono zafałszowania w próbkach szałwii pobranych z dużych brytyjskich sieci supermarketów.

Metodyka i działania następcze

Metody zastosowane w badaniu obejmowały odpowiednio dobrane połączenie spektroskopii i modelowania chemometrycznego, które zostały opracowane przez prof. Elliotta i współpracowników. Wyniki badania zostały udostępnione brytyjskim władzom ds. przestępstw żywnościowych w celu przeprowadzenia działań następczych.

Źródło: Queen's University Belfast

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.