Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W Hiszpanii aresztowano 14-tu członków grupy przestępczej, która fałszowała ekologiczne pistacje

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Hiszpańska Gwardia Cywilna wspierana przez Francuską Żandarmerię Narodową i Europol zlikwidowała zorganizowaną grupę przestępczą, zajmującą się produkcją, dystrybucją i sprzedażą zafałszowanych ekologicznych pistacji, które nie spełniały norm dla produktów ekologicznych.

Pistacje z produkcji ekologicznej zmieszane z konwencjonalnymi

Operacja rozpoczęła się w 2019 roku na podstawie doniesień o nadużywaniu certyfikatów ekologicznych. Gwardia Cywilna wykryła rzekomo ekologiczne pistacje, które w rzeczywistości były mieszanką pistacji ekologicznych i konwencjonalnych. W tych „ekologicznych” pistacjach wykryto pestycydy, m.in. glifosat i chloran. Pestycydy były używane w celu poprawy jakości i ilości zbiorów oraz zwiększenia wartości pieniężnej produkcji.

Wskutek fałszerstwa nawet 80% zysku dla oszustów

W wyniku fałszerstwa oszuści sprzedawali zafałszowane pistacje z produkcji konwencjonalnej jako ekologiczne, uzyskując cenę wyższą nawet o 80%. Główny hiszpański dystrybutor tych zafałszowanych pistacji sprzedawał je bez spełnienia wymagań określonych przez sektor spożywczy i bez jakiejkolwiek gwarancji w zakresie certyfikacji ekologicznej.

Zafałszowane pistacje we Francji

Dzięki współpracy Europolu i Francuskiej Żandarmerii Narodowej ustalono, że pistacje od głównego hiszpańskiego dystrybutora były również sprzedawane we Francji.

Podsumowanie operacji

Hiszpańska operacja zakończyła się aresztowaniem 14 osób w Ciudad Real, Madrycie i Maladze. Szacuje się, że osoby te osiągnęły zysk w wysokości 6 mln euro. We Francji toczy się dalsze postępowanie w tej sprawie.

Źródło: Europol

Wybierz temat: Eko Food Fraud

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.