Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Soki jabłkowe produkcji "ekologicznej" z zepsutych surowców

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W miesięcznym zestawieniu artykułów na temat oszustw i fałszowania żywności ze stycznia 2021 r., przygotowanym przez Komisję Europejską opublikowano kilka ciekawych przypadków fałszowania żywności. Jeden z nich dotyczy zafałszowanego soku jabłkowego produkcji "ekologicznej".

Zafałszowany sok jabłkowy produkcji "ekologicznej"

We Włoszech na oszustwach żywnościowych przyłapano dwie włoskie firmy z Trentino (Dolomiti Fruits i Dolomiti Fruits Service Srl), które sprzedawały niskiej jakości sok jabłkowy, błędnie oznakowany jako "organiczny". Sok ten w rzeczywistości był produkowany z zepsutych owoców (z wysokim poziomem mykotoksyn) i zawierał dodatek nieautoryzowanych substancji (np. cukier, pozostałości pestycydów). Operacja dotycząca Trentino jest częścią śledztwa rozpoczętego w czerwcu 2019 r., zwanego "Bad Juice". Podczas operacji przejęto 1411 ton sfałszowanych "ekologicznych" soków, dżemów i przetworów owocowych o wartości blisko 5 mln euro. Te zafałszowane produkty wytwarzane były z surowców pochodzących z Serbii i Chorwacji.

Baza zafałszowań żywności Probase360

Wszystkie przypadki zafałszowań żywności publikujemy na bieżąco w bazie zafałszowań żywności Probase360

Źródło: https://www.ildolomiti.it/economia-e-lavoro/2021/succo-concentrato-di-mela-con-acqua-e-zucchero-falsamente-venduto-per-biologico-due-aziende-trentine-nei-guai-sequestrati-beni-per-3-milioni-di-euro

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Eko Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.