Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Soki jabłkowe produkcji "ekologicznej" z zepsutych surowców

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W miesięcznym zestawieniu artykułów na temat oszustw i fałszowania żywności ze stycznia 2021 r., przygotowanym przez Komisję Europejską opublikowano kilka ciekawych przypadków fałszowania żywności. Jeden z nich dotyczy zafałszowanego soku jabłkowego produkcji "ekologicznej".

Zafałszowany sok jabłkowy produkcji "ekologicznej"

We Włoszech na oszustwach żywnościowych przyłapano dwie włoskie firmy z Trentino (Dolomiti Fruits i Dolomiti Fruits Service Srl), które sprzedawały niskiej jakości sok jabłkowy, błędnie oznakowany jako "organiczny". Sok ten w rzeczywistości był produkowany z zepsutych owoców (z wysokim poziomem mykotoksyn) i zawierał dodatek nieautoryzowanych substancji (np. cukier, pozostałości pestycydów). Operacja dotycząca Trentino jest częścią śledztwa rozpoczętego w czerwcu 2019 r., zwanego "Bad Juice". Podczas operacji przejęto 1411 ton sfałszowanych "ekologicznych" soków, dżemów i przetworów owocowych o wartości blisko 5 mln euro. Te zafałszowane produkty wytwarzane były z surowców pochodzących z Serbii i Chorwacji.

Baza zafałszowań żywności Probase360

Wszystkie przypadki zafałszowań żywności publikujemy na bieżąco w bazie zafałszowań żywności Probase360

Źródło: https://www.ildolomiti.it/economia-e-lavoro/2021/succo-concentrato-di-mela-con-acqua-e-zucchero-falsamente-venduto-per-biologico-due-aziende-trentine-nei-guai-sequestrati-beni-per-3-milioni-di-euro

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Eko Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.