Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Hiszpańska kiełbasa fuet przyczyną 45 przypadków salmonellozy we Francji

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Francuskie Ministerstwo Zdrowia na swojej stronie internetowej poinformowało o wycofaniu wszystkich partii hiszpańskiej suszonej kiełbasy związanych z 45 przypadkami salmonellozy, z których 27 dotyczy dzieci. Przypadki te są związane ze spożyciem kiełbasy fuet wyprodukowanej przez hiszpańską firmę Embutidos Caula SL z siedzibą w Gironie. Związek ten został potwierdzony 15 lipca przez General Directorate of Food, the General Directorate of Health and Public Health of France.

Wszystkie partie fuetu zostaną wycofane

Francuskie Ministerstwo Zdrowia w oświadczeniu opublikowanym 17 lipca na swojej stronie internetowej poinformowało o wycofaniu wszystkich partii kiełbasy fuet wyprodukowanej przez hiszpańską firmę Embutidos Caula SL.

Badane szczepy salmonellozy u osób dotkniętych chorobą mają te same cechy genetyczne i zostały zidentyfikowane między 24 czerwca a 15 lipca przez National Reference Center for Salmonelloza.

Jednostka zaleca, aby osoby, które nadal posiadają produkty, których dotyczy problem, nie spożywały ich i zwracały do punktu sprzedaży, w którym zostały zakupione.

W zeszłym roku Francja wycofała kilka partii kiełbasy fuet innej hiszpańskiej firmy - Embutidos Solà, również po wykryciu w niej Salmonelli.

Źródło: https://solidarites-sante.gouv.fr/actualites/presse/communiques-de-presse/Retrait-et-rappel-de-fuets-saucisses-seches-espagnoles-contamines-par-des-salmonelles

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Przemysł mięsny Wycofania z rynku

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn