Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Francuskie Ministerstwo Zdrowia na swojej stronie internetowej poinformowało o wycofaniu wszystkich partii hiszpańskiej suszonej kiełbasy związanych z 45 przypadkami salmonellozy, z których 27 dotyczy dzieci. Przypadki te są związane ze spożyciem kiełbasy fuet wyprodukowanej przez hiszpańską firmę Embutidos Caula SL z siedzibą w Gironie. Związek ten został potwierdzony 15 lipca przez General Directorate of Food, the General Directorate of Health and Public Health of France.
Wszystkie partie fuetu zostaną wycofane
Francuskie Ministerstwo Zdrowia w oświadczeniu opublikowanym 17 lipca na swojej stronie internetowej poinformowało o wycofaniu wszystkich partii kiełbasy fuet wyprodukowanej przez hiszpańską firmę Embutidos Caula SL.
Badane szczepy salmonellozy u osób dotkniętych chorobą mają te same cechy genetyczne i zostały zidentyfikowane między 24 czerwca a 15 lipca przez National Reference Center for Salmonelloza.
Jednostka zaleca, aby osoby, które nadal posiadają produkty, których dotyczy problem, nie spożywały ich i zwracały do punktu sprzedaży, w którym zostały zakupione.
W zeszłym roku Francja wycofała kilka partii kiełbasy fuet innej hiszpańskiej firmy - Embutidos Solà, również po wykryciu w niej Salmonelli.
Przeczytaj także
Holenderski sektor drobiu opowiada się za równymi szansami w całej UE i chce by rynek mięsa drobiowego był monitorowany, a obowiązujące wszystkich przepisy egzekwowane również w Polsce w przypadku infekcji Salmonella Enteritidis lub Typhimurium.
Melony zostały powiązane z epidemią Salmonelli Braenderup, która dotknęła 200 osób w ponad 10 krajach. FSA radzi konsumentom, aby nie jedli melonów, które mogą być skażone salmonellą.
Urzędnicy ds. Zdrowia publicznego we Francji badają epidemię choroby przenoszonej przez żywność, co do której podejrzewa się, że jest spowodowana przez fuet, rodzaj kiełbasy z Hiszpanii. Produkt wysłano również do Belgii.