Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Salmonella w mięsie drobiowym z Polski – Holandia zgłasza wątpliwości co do kontroli ubojni drobiu w Polsce

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zgodnie z prawem UE zabrania się wprowadzania do obrotu surowego mięsa drobiowego skażonego Salmonella Enteritidis lub Typhimurium ze względu na zagrożenie dla zdrowia publicznego. Jednak system RASFF w UE pokazuje, że niektóre partie mięsa drobiowego produkowanego w polskich ubojniach są często skażone tymi dwoma rodzajami Salmonelli. Ponieważ polskie ubojnie często eksportują mięso drobiowe skażone salmonellą do innych krajów UE, holenderskie ubojnie drobiu mają wątpliwości co do kontroli i egzekwowania tego prawa w Polsce. Dlatego holenderskie ubojnie drobiu opowiadają się za równymi szansami dla wszystkich krajów UE.

Polska była odpowiedzialna za 60 proc. zgłoszeń zakażeń Salmonellą w mięsie drobiowym w 2019 roku. W ciągu pierwszych sześciu miesięcy ubiegłego roku Bułgaria musiała zniszczyć dziesiątki ton skażonego salmonellą polskiego mięsa z kurczaka. W ciągu tych sześciu miesięcy zarejestrowano 26 zgłoszeń o skażonych salmonellą kurczakach z Polski. Dla porównania w latach 2015-2019 w Bułgarii było tylko pięć doniesień o potencjalnie skażonej żywności.

Obowiązek dostarczania dokumentacji dot. identyfikalności mięsa do NVWA

Holenderski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA) dostarcza informacji na temat zdrowia zwierząt i roślin, dobrostanu zwierząt oraz bezpieczeństwa żywności i produktów konsumenckich.

W przypadku zakażenia Salmonella Enteritidis lub Typhimurium mięso drobiowe nie może być sprzedawane niepoddane obróbce termicznej. Obowiązują surowe zasady i wymagana jest pełna identyfikowalność od uboju do zalecanego procesu ogrzewania. Aby wprowadzić mięso do obrotu holenderskie ubojnie muszą przedłożyć wymaganą dokumentację do NVWA.

Jeżeli Salmonella Enteritidis (SE) lub Salmonella Typhimurium (ST) zostanie wykryta w Holandii, to zakażone stada są utylizowane lub poddawane ubojowi zgodnie z protokołem. Natomiast w krajach skandynawskich nioski i brojlery zakażone salmonellą są ubijane, a zakażone jaja wylęgowe są niszczone.

Patrząc na liczbę stwierdzonych zakażeń Salmonellą na mięsie drobiowym z krajów Europy Wschodniej, takich jak Polska, w holenderskich ubojniach drobiu pojawia się pytanie, czy obowiązują tam przepisy europejskie i czy są one rzeczywiście sprawdzane i egzekwowane?

Eksport mięsa drobiowego z Polski

Ze względu na wiele wysoce zjadliwych ognisk ptasiej grypy w Polsce w ciągu ostatnich siedmiu miesięcy, w ostatnich miesiącach Polska eksportowała mniej mięsa drobiowego do innych krajów UE. Holenderskie ubojnie drobiu spodziewają się, że dzięki temu mniej skażonego salmonellą polskiego mięsa drobiowego zostało wprowadzone na rynek UE. Ale według nich odsetek zakażeń Salmonellą nie musi być mniejszy.

Holenderski sektor drobiu opowiada się za równymi szansami w całej UE i chce by rynek mięsa drobiowego był monitorowany, a obowiązujące wszystkich przepisy egzekwowane również w Polsce w przypadku infekcji Salmonella Enteritidis lub Typhimurium. Holenderski sektor drobiu domaga się, aby w Polsce obowiązywały te same zasady, co w Holandii w przypadku infekcji Salmonella Enteritidis lub Typhimurium u drobiu.

Sprawdź liczbę zakażeń Salmonellą w mięsie drobiowym w Unii Europejskiej na tej stronie internetowej Komisji Europejskiej.

Źródło: https://www.pluimveeweb.nl/artikel/405011-poolse-kip-vaak-met-salmonella-besmet-twijfels-over-controle-en-handhaving-hierop/

Autor: FoodFakty Portal

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.