Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Epidemia Salmonelli w UE i Wielkiej Brytanii – ponad 200 przypadków

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Ponad 200 zachorowań osób w 11 krajach może być powiązane z epidemią Salmonelli w całej Europie. Trwają badania mające na celu znalezienie źródła infekcji Salmonella Braenderup.

Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) potwierdziło, że przy współpracy z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wspiera kraje w dochodzeniach i śledzeniu epidemii w Europie.

Najbardziej dotkniętym krajem jest Wielka Brytania z 52 potwierdzonymi przypadkami, podczas gdy we Francji potwierdzono tylko jednego pacjenta. Dania zgłosiła 27 przypadków, a Szwecja 25, w Holandii odnotowano 13 chorych.

Istnieją cztery potwierdzone i 37 prawdopodobnych przypadków w Belgii oraz 13 potwierdzonych i 21 prawdopodobnych w Niemczech.

Republika Czeska zgłosiła czterech prawdopodobnych pacjentów, Finlandia trzech potwierdzonych i dwóch prawdopodobnych, Irlandia ma cztery potwierdzone przypadki, a Norwegia pięć.

W Danii i Szwecji chorymi były głównie kobiety

W Danii od 26 marca do 28 kwietnia do Statens Serum Institut zgłoszono łącznie 27 przypadków Salmonella Braenderup.

Sekwencjonowanie całego genomu wykazało, że szczepy były typu 22 i były ze sobą blisko spokrewnione, co oznacza, że ​​prawdopodobnie są powiązane z tym samym źródłem.

Zachorowania odnotowano w całym kraju, a większość chorych stanowią kobiety, ale choruje też ośmiu mężczyzn. Wiek chorych to od 1 do 90 lat, a mediana to 68 lat.

Szwecja odnotowała 25 potwierdzonych przypadków, w których większość dotyczyła głównie kobiet. Pacjenci są w wieku od poniżej 1 do 91 lat. Mediana wieku wynosiła 40 lat. Początek choroby rozpoczął się w połowie kwietnia.

Szwedzka Agencja Zdrowia Publicznego (Folkhälsomyndigheten) poinformowała, że ​​epidemia dotknęła ludzi w 10 różnych regionach kraju.

O Salmonelli

Jak podaje CDC żywność skażona bakteriami Salmonella zwykle nie wygląda na zepsutą, nie pachnie ani nie ma też zepsutego smaku. Każdy może zachorować na infekcję Salmonellą. Niemowlęta, dzieci, seniorzy i osoby z osłabionym układem odpornościowym są bardziej narażone na poważne choroby, ponieważ ich układ odpornościowy jest bardziej wrażliwy.

Każdy, kto ma objawy infekcji Salmonella, powinien zwrócić się o pomoc lekarską. Chorzy powinni poinformować swoich lekarzy o możliwym narażeniu na bakterie Salmonella, ponieważ do rozpoznania salmonellozy potrzebne są specjalne testy. Objawy infekcji Salmonella mogą naśladować inne choroby, często prowadząc do błędnej diagnozy.

Objawy zakażenia Salmonellą mogą obejmować biegunkę, skurcze brzucha i gorączkę w ciągu 12 do 72 godzin po spożyciu skażonej żywności. W przeciwnym razie zdrowi dorośli chorują zwykle od czterech do siedmiu dni. Jednak w niektórych przypadkach biegunka może być tak ciężka, że ​​pacjenci wymagają hospitalizacji.

Osoby starsze, dzieci, kobiety w ciąży i osoby z osłabionym układem odpornościowym, takie jak pacjenci z rakiem, są bardziej narażone na ciężką chorobę i poważne, czasem zagrażające życiu schorzenia. Niektórzy ludzie przechodzą zakażenie bezobjawowo. Jednak nadal mogą przenosić infekcje na innych.

Źródło: FSN

Wybierz temat: Mikrobiologia żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.