Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Przypadki zachorowań spowodowane Campylobacter i Salmonellą ustabilizowały się w UE – raport EFSA i ECDC

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Według najnowszego raportu EFSA i ECDC liczba zgłoszonych przypadków chorób wywoływanych przez bakterie Campylobacter i Salmonella u ludzi w Europie uległa stabilizacji na przestrzeni ostatnich pięciu lat.

Kampylobakterioza, która od 2005 r. jest najczęściej zgłaszaną chorobą przewodu pokarmowego w UE, w 2019 r. dotknęła ponad 220 tys. osób. Salmonelloza była drugą najczęściej zgłaszaną chorobą odzwierzęcą w UE i dotknęła ok. 88 tys. osób.

Spośród 66 113 próbek żywności gotowej do spożycia - żywności, której nie trzeba poddawać obróbce termicznej przed spożyciem - 0,3% próbek uzyskało wynik pozytywny na obecność Salmonelli. Spośród 191 181 próbek produktów wymagających obróbki termicznej przed spożyciem 1,5% było pozytywnych. Osiemnaście z 26 państw członkowskich zgłaszających programy zwalczania Salmonelli w populacjach drobiu osiągnęło wszystkie cele redukcji w porównaniu z 14 w 2018 r.

Kolejnymi najczęściej zgłaszanymi chorobami były infekcje Escherichia coli (STEC) wytwarzające toksynę Shiga, jersinioza i listerioza. Trend potwierdzonych przypadków listeriozy u ludzi był stabilny w latach 2015-2019, po długim okresie wzrostu. W 2019 roku odnotowano 2621 przypadków, dotyczących głównie osób powyżej 64. roku życia. Była to najcięższa choroba odzwierzęca, z wysokim wskaźnikiem hospitalizacji (92%) i śmiertelnością (17,6%).

W sprawozdaniu monitoruje się również przyczynę ognisk chorób przenoszonych przez żywność w UE, podczas których co najmniej dwie osoby zapadają na tę samą chorobę z tej samej skażonej żywności. Salmonella pozostaje najczęściej wykrywanym źródłem zakażeń, powodując 926 ognisk, ale liczba ognisk powodu S. Enteritidis spadła. Najczęstszym źródłem ognisk salmonellozy były jaja i produkty jajeczne. Norowirusy w rybach i produktach rybołówstwa spowodowały największą liczbę (145) ognisk, które mają „mocne dowody” wskazujące na źródło pożywienia.

W 2019 roku zgłoszono łącznie 5175 ognisk chorób przenoszonych przez żywność, co oznacza spadek o 12,3% w porównaniu z 2018 r.

Raport zawiera również dane dotyczące: Mycobacterium bovis/caprae, Brucella, Yersinia, Trichinella, Echinococcus, Toxoplasma gondii, wścieklizna, gorączka Q, wirus Zachodniego Nilu i tularemia.

Link do raportu

Źródło: EFSA

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: EFSA

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.