Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przypadki zachorowań spowodowane Campylobacter i Salmonellą ustabilizowały się w UE – raport EFSA i ECDC

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Według najnowszego raportu EFSA i ECDC liczba zgłoszonych przypadków chorób wywoływanych przez bakterie Campylobacter i Salmonella u ludzi w Europie uległa stabilizacji na przestrzeni ostatnich pięciu lat.

Kampylobakterioza, która od 2005 r. jest najczęściej zgłaszaną chorobą przewodu pokarmowego w UE, w 2019 r. dotknęła ponad 220 tys. osób. Salmonelloza była drugą najczęściej zgłaszaną chorobą odzwierzęcą w UE i dotknęła ok. 88 tys. osób.

Spośród 66 113 próbek żywności gotowej do spożycia - żywności, której nie trzeba poddawać obróbce termicznej przed spożyciem - 0,3% próbek uzyskało wynik pozytywny na obecność Salmonelli. Spośród 191 181 próbek produktów wymagających obróbki termicznej przed spożyciem 1,5% było pozytywnych. Osiemnaście z 26 państw członkowskich zgłaszających programy zwalczania Salmonelli w populacjach drobiu osiągnęło wszystkie cele redukcji w porównaniu z 14 w 2018 r.

Kolejnymi najczęściej zgłaszanymi chorobami były infekcje Escherichia coli (STEC) wytwarzające toksynę Shiga, jersinioza i listerioza. Trend potwierdzonych przypadków listeriozy u ludzi był stabilny w latach 2015-2019, po długim okresie wzrostu. W 2019 roku odnotowano 2621 przypadków, dotyczących głównie osób powyżej 64. roku życia. Była to najcięższa choroba odzwierzęca, z wysokim wskaźnikiem hospitalizacji (92%) i śmiertelnością (17,6%).

W sprawozdaniu monitoruje się również przyczynę ognisk chorób przenoszonych przez żywność w UE, podczas których co najmniej dwie osoby zapadają na tę samą chorobę z tej samej skażonej żywności. Salmonella pozostaje najczęściej wykrywanym źródłem zakażeń, powodując 926 ognisk, ale liczba ognisk powodu S. Enteritidis spadła. Najczęstszym źródłem ognisk salmonellozy były jaja i produkty jajeczne. Norowirusy w rybach i produktach rybołówstwa spowodowały największą liczbę (145) ognisk, które mają „mocne dowody” wskazujące na źródło pożywienia.

W 2019 roku zgłoszono łącznie 5175 ognisk chorób przenoszonych przez żywność, co oznacza spadek o 12,3% w porównaniu z 2018 r.

Raport zawiera również dane dotyczące: Mycobacterium bovis/caprae, Brucella, Yersinia, Trichinella, Echinococcus, Toxoplasma gondii, wścieklizna, gorączka Q, wirus Zachodniego Nilu i tularemia.

Link do raportu

Źródło: EFSA

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: EFSA

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.