Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Duża epidemia salmonelli prawdopodobnie powiązana ze skażonymi melonami

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Epidemia salmonelli, o której pisaliśmy tutaj prawdopodobnie powiązana jest z melonami.

FSA 29 maja wydała zalecenie dotyczące ostrożności w zakresie bezpieczeństwa, odnoszące się do określonych melonów. FSA radzi konsumentom, aby nie jedli melonów, które mogą być skażone salmonellą.

Skażone produkty

Jak podaje FSA, w Wielkiej Brytanii ostatnio pojawiły się przypadki zachorowań na salmonellozę. Uważa się, że możliwym źródłem są całe melony spadziowe, kantalupa i galia pochodzące z Kostaryki, Hondurasu lub Brazylii, zakupione przed 28 maja 2021 r.

Konsumenci mogą być w stanie zidentyfikować kraj pochodzenia na podstawie naklejki na owocach. Jeśli konsumenci nie są pewni kraju pochodzenia melonów galia, kantalupa lub spadziowych, zaleca się, aby na wszelki wypadek nie spożywać tych owoców.

Urzędnicy FSA są świadomi, że duża liczba sprzedawców detalicznych w Wielkiej Brytanii mogła zaopatrywać się w skażone melony, które zostały wycofane ze sprzedaży.  Ważne jest, aby konsumenci dokładnie myli ręce i wszelkie powierzchnie, które miały kontakt z melonami. Pomoże to uniknąć ryzyka zakażenia krzyżowego i ryzyka choroby.

Skala epidemii Salmonelli Braenderup

W dniu 3 maja Dania wszczęła pilne dochodzenie i zidentyfikowano 27 przypadków Salmonelli Braenderup ST22 w okresie od 26 marca do 28 kwietnia.

Do 20 maja 2021 r. zgłoszono izolaty skupiające się w obrębie 0-6 różnic allelicznych z duńskim szczepem za pomocą cgMLST z dziewięciu krajów UE/EOG (Dania, Belgia, Finlandia, Francja, Niemcy, Irlandia, Holandia, Norwegia, Szwecja) oraz z Wielkiej Brytanii, Kanady i Szwajcarii. Ponadto Czechy i Hiszpania zgłosiły niedawne przypadki S. Braenderup. W sumie zgłoszono ponad 200 przypadków. Nie ma informacji wskazujących na to, że zainfekowani podróżowali w okresie inkubacji.

W Wielkiej Brytanii pomiędzy 29 marca a 28 kwietnia 2021 r. odnotowano 52 przypadki S. Braenderup pasujące do szczepu z Danii.

Brak informacji na portalu RASFF

Tego przypadku wykrycia salmonelli w melonach nie ma jeszcze opublikowanego na portalu RASFF. W związku z brexitem Wielka Brytania nie publikuje zgłoszeń na portalu RASFF.

Dochodzenie w Wielkiej Braytanii kontynuowane jest przy współpracy Food Standards Agency, Public Health England, Food Standards Scotland.

Międzynarodowe dochodzenie w sprawie epidemii wspiera ECDC, a INFOSAN śledzi ją od 10 maja.

Źródła:

  1. FSA
  2. ECDC
 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Mikrobiologia żywności Owoce i warzywa

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.