Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Epidemia salmonelli, o której pisaliśmy tutaj prawdopodobnie powiązana jest z melonami.
FSA 29 maja wydała zalecenie dotyczące ostrożności w zakresie bezpieczeństwa, odnoszące się do określonych melonów. FSA radzi konsumentom, aby nie jedli melonów, które mogą być skażone salmonellą.
Skażone produkty
Jak podaje FSA, w Wielkiej Brytanii ostatnio pojawiły się przypadki zachorowań na salmonellozę. Uważa się, że możliwym źródłem są całe melony spadziowe, kantalupa i galia pochodzące z Kostaryki, Hondurasu lub Brazylii, zakupione przed 28 maja 2021 r.
Konsumenci mogą być w stanie zidentyfikować kraj pochodzenia na podstawie naklejki na owocach. Jeśli konsumenci nie są pewni kraju pochodzenia melonów galia, kantalupa lub spadziowych, zaleca się, aby na wszelki wypadek nie spożywać tych owoców.
Urzędnicy FSA są świadomi, że duża liczba sprzedawców detalicznych w Wielkiej Brytanii mogła zaopatrywać się w skażone melony, które zostały wycofane ze sprzedaży. Ważne jest, aby konsumenci dokładnie myli ręce i wszelkie powierzchnie, które miały kontakt z melonami. Pomoże to uniknąć ryzyka zakażenia krzyżowego i ryzyka choroby.
Skala epidemii Salmonelli Braenderup
W dniu 3 maja Dania wszczęła pilne dochodzenie i zidentyfikowano 27 przypadków Salmonelli Braenderup ST22 w okresie od 26 marca do 28 kwietnia.
Do 20 maja 2021 r. zgłoszono izolaty skupiające się w obrębie 0-6 różnic allelicznych z duńskim szczepem za pomocą cgMLST z dziewięciu krajów UE/EOG (Dania, Belgia, Finlandia, Francja, Niemcy, Irlandia, Holandia, Norwegia, Szwecja) oraz z Wielkiej Brytanii, Kanady i Szwajcarii. Ponadto Czechy i Hiszpania zgłosiły niedawne przypadki S. Braenderup. W sumie zgłoszono ponad 200 przypadków. Nie ma informacji wskazujących na to, że zainfekowani podróżowali w okresie inkubacji.
W Wielkiej Brytanii pomiędzy 29 marca a 28 kwietnia 2021 r. odnotowano 52 przypadki S. Braenderup pasujące do szczepu z Danii.
Brak informacji na portalu RASFF
Tego przypadku wykrycia salmonelli w melonach nie ma jeszcze opublikowanego na portalu RASFF. W związku z brexitem Wielka Brytania nie publikuje zgłoszeń na portalu RASFF.
Dochodzenie w Wielkiej Braytanii kontynuowane jest przy współpracy Food Standards Agency, Public Health England, Food Standards Scotland.
Międzynarodowe dochodzenie w sprawie epidemii wspiera ECDC, a INFOSAN śledzi ją od 10 maja.
Źródła:
Przeczytaj także
Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Ponad 200 zachorowań osób w 11 krajach może być powiązane z epidemią Salmonelli w całej Europie. Trwają badania mające na celu znalezienie źródła infekcji Salmonella Braenderup.
W analizach przeprowadzonych przez szwedzką Agencję Zdrowia Publicznego i Krajowy Urząd ds. Żywności Salmonella Enteritidis została zidentyfikowana w pochodzących z Polski waflach czekoladowych marki Eldorado, po czym sieć Axfood wycofała przedmiotową partię.