Ostrzeżenie GIS - wykrycie bakterii Salmonella w jednej partii pieprzu naturalnego mielonego, 100 g
Zagrożenie:
W próbkach określonej poniżej partii pieprzu naturalnego mielonego zbadanej w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella.
Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Pieprz naturalny – mielony, 100 g
Marka – ROL-TIM
Najlepiej spożyć przed: 15.04.2022
Kod kreskowy – 5 902900 005817
Producent – Z.P.H.U.”ROL-TIM” M. Tomczyk, Annolesie 5b, 42-110 Popów
Kraj pochodzenia - Wietnam
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma ROL-TIM podjęła decyzję o konieczności wycofania wskazanej partii produktu. Poinformowała swoich odbiorców o możliwości zwrotu kwestionowanego produktu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania produktu w Polsce.
Zalecenia dla konsumentów:
Konsumenci, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, nie powinni jej spożywać.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
-
19.05.2021
Ostrzeżenie GIS - wycofanie Chińskiej Przyprawy Pięć Smaków ze względu na wykrycie tlenku etylenu
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, a jego stosowanie do żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolone.
-
18.05.2021
Ostrzeżenie GIS - wycofanie sosu czosnkowego ze względu na obecność glutenu
W wyniku działania Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.
-
13.05.2021
GIW - ostrzeżenie o możliwości pojawienia się w obrocie sfałszowanego produktu leczniczego weterynaryjnego