Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Epidemia Salmonelli w Szwecji związana z waflami czekoladowymi z Polski

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W analizach przeprowadzonych przez szwedzką Agencję Zdrowia Publicznego i Krajowy Urząd ds. Żywności Salmonella Enteritidis została zidentyfikowana w pochodzących z Polski waflach czekoladowych marki Eldorado, po czym sieć Axfood wycofała przedmiotową partię.

W okresie od 27 grudnia 2020 r. do 1 kwietnia 2021 r. 32 osoby zamieszkałe w 15 szwedzkich regionach zachorowały po zakażeniu tym samym typem Salmonella Enteritidis. Dziewiętnastu pacjentów to dzieci w wieku poniżej 10 lat, a dziewięć osób to seniorzy w wieku powyżej 70 lat.

Działania podjęte przez szwedzkie inspekcje

W ramach krajowego programu nadzoru mikrobiologicznego szwedzka Agencja Zdrowia Publicznego (Folkhälsomyndigheten) zidentyfikowała kilka przypadków choroby, których źródłem był ten sam typ Salmonelli Enteritidis.

Na podstawie wywiadów przeprowadzonych z pacjentami przez jednostki kontroli zakażeń na temat tego, co jedli i gdzie kupowali żywność, zidentyfikowano podejrzewane źródło infekcji jako rodzaj wafelka czekoladowego sprzedawanego w sklepach należących do grupy Axfood.

W analizach przeprowadzonych przez National Food Agency (Livsmedelsverket) Salmonella została zidentyfikowana w waflach czekoladowych marki Eldorado (Wafers Chocolate 415 g), po czym Axfood wycofał przedmiotową partię, która pochodziła z Polski. Dalsze testy wykazały, że izolat z wafli czekoladowych był tego samego typu, jaki stwierdzono u pacjentów, dzięki czemu można było określić źródło infekcji.

Wycofanie dotyczy wafli czekoladowych Eldorado 415 g z datą przydatności do spożycia 15 września 2021 r. i nr. partii 350,3 E400: 56. Sieć Axfood wezwała konsumentów, którzy kupili dany produkt, do zwrotu go do sklepu, w którym został zakupiony.

Źródło: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/salmonella-enteritidis-sverige-december-2020/

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Mikrobiologia żywności Przemysł piekarski Wycofania z rynku

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.