Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Epidemia Salmonelli w Szwecji związana z waflami czekoladowymi z Polski

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W analizach przeprowadzonych przez szwedzką Agencję Zdrowia Publicznego i Krajowy Urząd ds. Żywności Salmonella Enteritidis została zidentyfikowana w pochodzących z Polski waflach czekoladowych marki Eldorado, po czym sieć Axfood wycofała przedmiotową partię.

W okresie od 27 grudnia 2020 r. do 1 kwietnia 2021 r. 32 osoby zamieszkałe w 15 szwedzkich regionach zachorowały po zakażeniu tym samym typem Salmonella Enteritidis. Dziewiętnastu pacjentów to dzieci w wieku poniżej 10 lat, a dziewięć osób to seniorzy w wieku powyżej 70 lat.

Działania podjęte przez szwedzkie inspekcje

W ramach krajowego programu nadzoru mikrobiologicznego szwedzka Agencja Zdrowia Publicznego (Folkhälsomyndigheten) zidentyfikowała kilka przypadków choroby, których źródłem był ten sam typ Salmonelli Enteritidis.

Na podstawie wywiadów przeprowadzonych z pacjentami przez jednostki kontroli zakażeń na temat tego, co jedli i gdzie kupowali żywność, zidentyfikowano podejrzewane źródło infekcji jako rodzaj wafelka czekoladowego sprzedawanego w sklepach należących do grupy Axfood.

W analizach przeprowadzonych przez National Food Agency (Livsmedelsverket) Salmonella została zidentyfikowana w waflach czekoladowych marki Eldorado (Wafers Chocolate 415 g), po czym Axfood wycofał przedmiotową partię, która pochodziła z Polski. Dalsze testy wykazały, że izolat z wafli czekoladowych był tego samego typu, jaki stwierdzono u pacjentów, dzięki czemu można było określić źródło infekcji.

Wycofanie dotyczy wafli czekoladowych Eldorado 415 g z datą przydatności do spożycia 15 września 2021 r. i nr. partii 350,3 E400: 56. Sieć Axfood wezwała konsumentów, którzy kupili dany produkt, do zwrotu go do sklepu, w którym został zakupiony.

Źródło: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/salmonella-enteritidis-sverige-december-2020/

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Mikrobiologia żywności Przemysł piekarski Wycofania z rynku

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.