Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W analizach przeprowadzonych przez szwedzką Agencję Zdrowia Publicznego i Krajowy Urząd ds. Żywności Salmonella Enteritidis została zidentyfikowana w pochodzących z Polski waflach czekoladowych marki Eldorado, po czym sieć Axfood wycofała przedmiotową partię.
W okresie od 27 grudnia 2020 r. do 1 kwietnia 2021 r. 32 osoby zamieszkałe w 15 szwedzkich regionach zachorowały po zakażeniu tym samym typem Salmonella Enteritidis. Dziewiętnastu pacjentów to dzieci w wieku poniżej 10 lat, a dziewięć osób to seniorzy w wieku powyżej 70 lat.
Działania podjęte przez szwedzkie inspekcje
W ramach krajowego programu nadzoru mikrobiologicznego szwedzka Agencja Zdrowia Publicznego (Folkhälsomyndigheten) zidentyfikowała kilka przypadków choroby, których źródłem był ten sam typ Salmonelli Enteritidis.
Na podstawie wywiadów przeprowadzonych z pacjentami przez jednostki kontroli zakażeń na temat tego, co jedli i gdzie kupowali żywność, zidentyfikowano podejrzewane źródło infekcji jako rodzaj wafelka czekoladowego sprzedawanego w sklepach należących do grupy Axfood.
W analizach przeprowadzonych przez National Food Agency (Livsmedelsverket) Salmonella została zidentyfikowana w waflach czekoladowych marki Eldorado (Wafers Chocolate 415 g), po czym Axfood wycofał przedmiotową partię, która pochodziła z Polski. Dalsze testy wykazały, że izolat z wafli czekoladowych był tego samego typu, jaki stwierdzono u pacjentów, dzięki czemu można było określić źródło infekcji.
Wycofanie dotyczy wafli czekoladowych Eldorado 415 g z datą przydatności do spożycia 15 września 2021 r. i nr. partii 350,3 E400: 56. Sieć Axfood wezwała konsumentów, którzy kupili dany produkt, do zwrotu go do sklepu, w którym został zakupiony.
Przeczytaj także
Władze holenderskie aresztowały w kwietniu 2021 r. pięciu podejrzanych, którym postawiono zarzuty świadomego handlu szkodliwymi produktami. Wycofane przyprawy trafiły ponownie na rynek bez wiedzy producenta...
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej (opakowania po 10 sztuk). Inspekcja Weterynaryjna poinformowała, że po analizie ryzyka jaja świeże kl. L i M pakowane po 30 szt., z tą samą datą minimalnej trwałości, również zostały zakwalifikowane do wycofania z rynku.
Według najnowszego raportu EFSA i ECDC liczba zgłoszonych przypadków chorób wywoływanych przez bakterie Campylobacter i Salmonella u ludzi w Europie uległa stabilizacji na przestrzeni ostatnich pięciu lat. Kolejnymi najczęściej zgłaszanymi chorobami były infekcje Escherichia coli (STEC) wytwarzające toksynę Shiga, jersinioza i listerioza.